Iz neposredne bližine otoka Rivanj so dvignili izjemno redek motor Rolls Royce Merlin, ki je pod vodno gladino preživel kar 76 let.

Motor tipa Rolls Royce Merlin so vgrajevali v zrakoplove pred in med drugo svetovno vojno. Vgrajeni so bili v dobro poznana letala Spitfire in Hurricane, večinoma pa so jih vgrajevali v težke bombnike Avro Lancaster. Motor, ki je imel 12 valjev in prostornino 27.000 cm3, je razvil v prvotnih različicah leta 1933 okrog 1.000 KM, kasneje pa je z dodelavami razvil vse do 2.000 KM.

Kako se je motor znašel v zalivu Dobrinka na otoku Rivanj ni znano. Predvidevajo, da se je leta 1944 letalo zrušilo nekje v bližini, nato pa so ga ribiške koče odvlekle na današnjo pozicijo. Domačini z otoka so povedali, da za motor vedo že vsaj petdeset let. Sicer niso vedeli, da gre za redek letalski motor. Prepričani so bili, da na dnu morja leži zavržen ladijski motor.

Motor ima izjemno zgodovinsko vrednost. Naj bi bil edini tak motor, ki je padel v Jadransko morje med drugo svetovno vojno. Zato so ga prejšnji teden dvignili z morskega dna ter odpeljali na rekonstrukcijo. Ko bo obnovljen, bo razstavljen v novem Prezentacijskem centru pomorske arheologije v Zadru.