Imoca60, Vendee Globe, foiling

Na letošnji solo regati Vendee Globe, ki velja za eno najbolj zahtevnih regat na svetu, tekmuje 33 jadralcev. Vsa plovila so vrhunski, izpopolnjeni jadralni bolidi. V letošnji ediciji regate nastopa kar 19 plovil, ki so opremljena s hidrokrili.

Hidrokrila na regati ne omogočajo dviga trupa plovila nad vodno, kot to zmorejo plovila AC75, ki bodo prihodnje leto zaplula na regati Pokal Amerike. Hidrokrila na jadrnicah IMOCA opravljajo podobno funkcijo kot kobilica in skrbijo za vertikalno poravnavo plovila, kot protiutež silam, ki jih na jadrnico povzroča veter. Ta vrsta hidrokrila jadrnicam omogoča do tri vozle hitrejšo plovbo, kot lahko v enakih razmerah plujejo jadrnice brez hidrokril.

Jadralci na letošnji Vendee Globe so že pluli po visokih valovih Atlantika med plovbo skozi nevihto Theta. Valovi so presegali višine 4 m, hitrosti plovbe pa so znašale vse do 20 vozlov.

Da bi si lažje predstavljali, kakšna je plovba pri taki hitrosti čez tako visoke valove, si oglejte spodnji video. Nastal je med zadnjimi pripravami na regato.

Regato Vendee Globe 2020 lahko spremljate na tej povezavi