Kitajska podmornica imenovana Fendouzhe se je v petek potopila v najgloblji del Tihega oceana v Marianski jarek, kjer globina morskega dna doseže skoraj 11.000 m.

Kitajska podmornica je dosegla morsko dno in se za nekaj trenutkov usedla na usedline na globini 10.909 m. Dosežek sicer ni rekorden, saj se je leta 2019 ameriška podmornica potopila še nekaj metrov globlje in dosegla globino 10.927 m.

Podmornica Fendouzhe je opremljena za podmorsko raziskovanje. Ima robotske roke za zbiranje bioloških vzorcev, posebne oči, ki delujejo na principu sonarja in zaznajo bližnje objekte in številne druge naprave. V tem mesecu testirajo sposobnosti podmornice. Izvedli bodo več potopov, na katerih bodo poskušali zbrati kar največ živih organizmov, ki živijo v teh tihih temnih krajih, kjer je pritisk kar 1.000 barov večji kot na zemeljski površini. Kljub temu so znanstveniki na dnu odkrili območja, kjer je presenetljivo veliko življenja. Večinoma gre za enocelične organizme, večjih živali pa je malo.

Podmornica Fendouzhe bo služila tudi kot model za razvoj novih kitajskih podmornic za raziskovanje najglobljih točk sveta. Seveda ni skrivnost, da se svetovna velesila spogleduje tudi z globokomorskim rudarjenjem.

Kot izjemen dosežek so kitajski znanstveniki iz globin v živo pošiljali posnetke morskega dna.