Global Solo Challenge

Bi si upali s tovarniško jadrnico sami obpluti svet? Prijavite se na Global Solo Challenge.

Trenutno poteka regate Vendee Globe, ki velja za eno izmed najtežjih solo regat na svetu. Namenjena je profesionalcem z odličnimi tehničnimi ekipami in ogromnimi finančnimi sredstvi. A za običajne smrtnike udeležba na regati ni mogoča. Če pa bi se radi udeležili takega izziva, potem bo med leti 2023 in 2024 potekala nova regata, ki bo namenjena tistim, ki bi se radi udeležili takšnega podviga.

Najboljše stvari so tri

Samostojno jadranje

Za večino jadralcev na svetu samostojna plovba okoli sveta pomeni ultimativen jadralski in življenjski dosežek. Je edinstvena življenjska izkušnja, v kateri se boste dokazali sami sebi in svetu okoli vas.

Plovba okoli sveta

Sanje večine jadralcev, ki se spogledujejo z odprtimi morji, je plovba okoli sveta. Obpluti svet je ultimativen izziv. Je drugačen od plovbe preko oceana. Je zahtevnejši, dolgotrajnejši in seveda nevarnejši.

Tovarniška plovila

Za udeležbo na regati okrog sveta bi pričakovali draga regatna plovila. A Global Solo Challenge je drugačna regata. Vsi udeleženci lahko plujejo le na plovilih, ki so bila izdelana tovarniško in je bilo v seriji izdelanih vsaj 20 plovil.

Prvi v cilju ne bo nujno zmagovalec

Ker se bodo regate udeležila različna plovila, ki po plovnih lastnostih niso enakovredna, bodo glede na svoje lastnosti razdeljena v razrede.

Kakšna plovila lahko plujejo

  • Plovila morajo biti zgrajena pred letom 2005
  • Dolžina plovila: 35 - 45 čevljev
  • Minimalna teža plovila: 5500 kg
  • IRC: 0,940 in 1,050
  • Minimalno razmerje (teža/dolžina): 150-250

Tekmovalci bodo lahko med regato zapluli v pristanišče. V primeru okvare na plovilu bodo jadralci lahko zapluli v pristanišče in plovilo popravili. Na obali bodo morali ostati 96 ur, kot kazen za postanek, nato pa bodo plovbo lahko nadaljevali.

Vse informacije o regati so na voljo na: https://globalsolochallenge.com/