Croatia, prehod meje

 

Najnovejši pogoji za prehod meje s 5.2.2021 so objavljeni na tej povezavi.

 

Z včerajšnjim dnem veljajo nova pravila za prehod državne meje s Hrvaško. Pogoji so različni za vstop na Hrvaško in vračanje v Slovenijo.

Vračanje v Slovenijo

Od 2. januarja 2021 velja nov Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Glavne novosti so: pet dodatnih izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno ali negativnega testa PCR, veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 48 ur, na petih mejnih prehodih s Hrvaško bo omogočeno testiranje s hitrim antigenskim testom.

Dodatne izjeme za vstop brez karantene ali negativnega testa PCR

 1. Vstop v Republiko Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se od 2. januarja 2021 dovoli za pet novih izjem, in sicer:
 2. osebi, ki je naročena na zdravstveno storitev v Republiki Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj;
 3. državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje;
 4. otroku, ki še ni dopolnil 13 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo (torej če oseba, s katero otrok potuje, predloži negativen test ali uveljavlja eno od 12 izjem);
 5. športniku v individualnih in kolektivnih športih, ki so dovoljeni v odloku, ki začasno omejuje izvajanje športne dejavnosti, in športnemu sodniku, športnemu delegatu in članu spremljevalnega osebja športnika za namen izvedbe tekmovanj in vadbe, če na meji opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen;
 6. pripadniku služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev ali drugi osebi, ki izvaja humanitarne prevoze ali nudi pomoč pri reševanju in odpravi posledic elementarnih nesreč in se vrača čez mejo najkasneje v 48 urah po prehodu meje.

Negativni test PCR ne sme biti starejši od 48 ur.

Še vedno velja, da se osebe, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, napoti v karanteno, razen če predložijo negativni izvid testa PCR. Ta ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa (če čas odvzema brisa ni naveden, pa od časa na negativnem izvidu testa. Veljajo le testi PCR, opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja.

Brez karantene z negativnim hitrim antigenskim testom

Uvaja se testiranje s hitrim antigenskim testom na petih mejnih prehodih s Hrvaško. Testiranje je brezplačno.

Če oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrim antigenskim testom. Ti mejni prehodi so:

 • Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana,
 • mejni prehod Obrežje,
 • mejni prehod Gruškovje,
 • mejni prehod Metlika,
 • mejni prehod Središče ob Dravi,
 • mejni prehod Jelšane.

Osebi, ki opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen, se dovoli vstop brez napotitve v karanteno na domu.

Osebi, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne opravi ali je rezultat testiranja pozitiven, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju. Ostalim osebam, katerih rezultat testiranja je pozitiven ali se ne želijo testirati, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu.

 

Vstop na Hrvaško

Pogoji za vstop na hrvaško so bili določeni s 1. 12.2020 in so veljali do 15.12.2020. S tem datumom so bili ukrepi podaljšani in veljajo vse do 15.1.2021.

Na Hrvaško je seveda še vedno možno, vendar le pod določenimi pogoji.

Zelene države

Na Hrvaško lahko vstopite le, če ste državljan države EU ali schengenskega območja in prihajate iz države/regije, ki je na zeleni listi Evropskega centra za kontrolo in preprečitev širjenja bolezni.

Rdeče države

Na Hrvaško lahko vstopijo osebe, ki prihajajo iz držav oziroma regij EU ali schengenskega območja, ki niso na zeleni listi, vendar izpolnjujejo naslednje pogoje:

 • delavci in zaposleni, ki opravljajo pomembne naloge (zdravstveni delavci, sezonski delavci ...), ki na Hrvaškem ne bivajo več kot 12 ur;
 • učenci in študentje, ki v republiki Hrvaški ali zunaj nje ne bivajo več kot 12 ur;
 • pomorci, delavci v prometu, vozniki tovornih vozil;
 • diplomati, osebje mednarodnih organizacij, vojaško osebje in humanitarni delavci pri opravljanju svojih nalog;
 • osebe, ki potujejo zaradi nujnih družinskih zadev ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji, ki opravljajo svoje naloge;
 • potniki v tranzitu, ki bodo zapustili Hrvaško v največ 12 urah;
 • pacienti, ki potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov.

Druge osebe iz EU ali schengenskega območja, ki pri prehodu meje:

  1. pokažejo negativen PCR test, ki ni star več kot 48 ur in
  2. opravijo PCR test na meji, pod pogojem, da ostanejo v samoizolaciji do prejema negativnega rezultata testa.

Dodatna izjema - osebe, ki so prebolele COVID-19.

Dodatna izjema pri vstopu na Hrvaško so osebe, ki so prebolele Covid-19.

Osebe, ki so prebolele COVID-19 v zadnjih treh mesecih, so izjeme pri opravljanju PCR testa in samoizalocaije pri vstopu na Hrvaško.

Za dokaz, da so preboleli COVID-19, morajo potniki, ki vstopajo na Hrvaško imeti pozitiven test (PCR ali antigenski test) ali pozitiven test neutralizacije (NT), ki je bil izdaj v obdobju med 14 dnemi in 3 meseci pred vstopom na Hrvaško. Kot dokaz je enakovredno tudi zdravniško potrdilo, da je potnik prebolel COVID-19.

Omejitev prehoda meje pod navedenimi pogoji velja od 1. decembra 2020 do 15. januarja 2021.