HIR, Saša Fegić

Številni med nami se še iz osemdesetih let spominjamo rdeče jadrnice z velikim belim reklamnim napisom na boku, ki jo je bilo mogoče srečati na Jadranu, zraven pa se je vedno govorilo, da je naredila nekaj velikega – obplula svet. Morda je kdo izmed vas tudi svoje prve jadralske veščine pridobil na jadralnih tečajih, ki so potekali na njej.

Jadrnica HIR 3 je bila zgrajena leta 1979 v Italiji. Njen takratni lastnik, znani hrvaški jadralec Mladen Šutej, je na njej leta 1982 prvič preplul Atlantik, med letoma 1987 in 1989 pa obplul svet ter zloglasni rt Horn in Torresovo ožino. O plovbi je bil posnet tudi dokumentarec Jedrima oko svijeta, ki si ga je danes mogoče v celoti ogledati na YouTubu, o tem sta napisani tudi dve knjigi.

HIR, Saša Fegić

Med vojno je bila jadrnica v dubrovniški ACI marini močno poškodovana, imela je kar 286 lukenj, vendar jo je Šutej obnovil ter nadaljeval s tečaji jadranja. Sčasoma se je lotil novih projektov in HIR3 prodal. Leta 2014 je Saša Fegić v eni izmed istrskih marin naletel na HIR3 v zelo slabem stanju. Čeprav je bila jadrnica tako rekoč tik pred potopom, se je odločil, da jo kupi in obnovi prav zaradi njene posebne preteklosti. Sledila so štiri leta trdega dela z namenom, da se HIR3 obnovi in z njo znova obpluje svet. Zanimivo pri tem je bilo, da se jadrnice pri tem ni zelo moderniziralo, skušali so uporabljati čim več originalnih delov in opreme.

Z nekaj večjimi in manjšimi zapleti ter nesrečami se je HIR3 po dveh letih in štirih mesecih, 17. oktobra 2020, po uspešnem obplutju sveta ter vseh treh zloglasnih rtov, vrnil v Mali Lošinj, od koder je tudi izplul na svojo pot. Obplutje sveta po t. i. južni ruti, z 41 let staro jadrnico, v smeri od zahoda proti vzhodu, je bilo dolgo 39.000 navtičnih milj. V tem času se je na jadrnici izmenjalo deset članov posadke, skiper Saša Fegić pa je bil prisoten celotno pot. Pot je bilo mogoče spremljati na FB, sedaj bo izšla tudi knjiga, ki jo je Fegić napisal med plovbo, planiran pa je tudi dokumentarec.

Besedilo: Nataša Kolega; Vir fotografije: vecernji.hr, novilist.hr