Zadnji dan v mesecu januarju je Jon Sanders postal najstarejši jadralec, ki je sam obplul svet. In to ne le enkrat, temveč do sedaj že kar enajstkrat.

Jon Sanders se je na plovbo okoli sveta podal 3. novembra 2019. Planiral je, da bo za plovbo potreboval osem mesecev. Pandemija koronavirusa pa mu je prekrižala plane. Namesto da bi plul po začrtani poti in izkoristil ugodne vetrove, je moral plane spremeniti, pluti proti vetru, daleč od začrtane poti. Osemmesečna plovba se je spremenila v 455-dnevno potovanje. Kljub ekstremnemu podaljšanju plovbe, je uspešno pristal v avstralskem pristanišču Fremantle in svet obplul že enajstič.

Sanders ni plul brez razloga. Njegova plovba je imela izjemno pomemben znanstveni vidik. Vsak dan točno ob 11. uri je vzel vzorcev vode in v njem analiziral količino mikroplastike. Skupno je zbral več kot 214 l vzorcev morske vode. Njegove meritve bodo pomagale pri obdelavi podatkov o onesnaženosti oceanov na južni polobli. Bodoči znanstveniki, ki bodo izvajali meritve, bodo lahko ugotovili, ali količine naraščajo ali padajo.

Jon Sanders je tako postal človek, ki je največkrat obplul svet in postal je najstarejši človek, ki je sam obplul svet.

 

Izjemni dosežki Jona Sandersa

1970 – prva samostojna plovba okoli sveta od vzhoda proti zahodu, večinoma jadranje skozi trope.

1981–1982 – Jon Sanders je bil prvi človek, ki je sam dvakrat objadral Antarktiko in brez prestanka

1981–82 – prvi človek, ki je dvakrat zaporedoma jadral z neprekinjeno samostojno plovbo od zahoda proti vzhodu prek Južnega oceana.

Prvi človek na svetu, ki je trikrat zaporedoma neprekinjeno samostojno jadral okoli sveta:

  1. maja 1986 je Fremantle zapustil v smeri proti vzhodu.
  2. januarja 1987 se je pojavil pri Fremantlu, da je označil prvo plovbo.
  3. marec 1988 se je vrnil s 657 dni 21 ur in 18 minut na morju in zaključil tri neprekinjene samostojne obhode okoli sveta.

Guinnessova knjiga to navaja kot »najdaljšo razdaljo, ki jo je neprekinjeno preplulo katero koli plovilo na svetu« (71.023 navtičnih milj).