Včeraj, 27.1.2013, se je v kraju Torreviejo v bližini po štartu Volvo Ocean Race-a bolj znanega mesta Alicante na vzhodni španski obali zaključil tridnevni »VI. Trofeo Internacional«, ki je na regatnem polju združil kar 302 mlada optimista iz 11 držav in dveh celin. V zahtevnih vetrovnih razmerah sta se z najboljšimi merila tudi naša Liam Orel (Zhik) in Martin Peternelj, oba JK Jadro Koper.

Skupaj so jadralci odpeljali šest plovov; drugi dan jih je že kmalu po izplutju pričakal veter moči kar 40 vozlov. Organizator je regato prekinil v upanju, da se bodo razmere dovolj umirile za regularno izpeljavo, a se je veter zadržal pri 32-35 vozlih, zato je bil uradni del za tisti dan končan. Naša jadralca sta razmere izkoristila za trening v močnem vetru in odglisirala proti afriški obali. »Pot nazaj je bila kar dolga,« je v smehu povedal Jure Orel, njun trener in spremljevalec. Zadnji dan je veter najprej zapihal z obale, vmes nekoliko padel in potem obrnil na termiko, tako da je organizator lahko izpeljal vse predvidene plove in zaključil regato po programu.

Regate se je udeležila močna konkurenca trenutno najboljših svetovnih optimistov. Zmagovalec, finski jadralec Jacob Von Koskull, je na zadnjem SP v Dominikanski republiki končal na 11. mestu. Poleg njega so bili v Torrevieju še trije s SP »top 10« liste, večina ostalih pa je medtem že zamenjala razred. Liam, lanski zmagovalec te regate, je tokrat zaključil na zelo dobrem skupnem četrtem mestu ter za seboj pustil dva jadralca, ki sta na Dominikani zaključila med najboljšimi desetimi. Njegov rezultat je dobro izhodišče tudi za prihodnje letošnje regate in dobra primerjava z ostalimi najboljšimi. Martin, ki je imel prvi dan nekaj težav, je v nadaljevanju jadral zelo dobro (vmes zaključil tudi kot 8. in 9.) in bi brez slabega izkupička prvega dne lahko na koncu posegel celo med prvih 15. Tako je zaključil na skupnem 42. mestu.

Jure Orel: »Bilo je zelo vetrovno in zahtevno, a vseeno zelo prijetno, v temperaturah okoli 20 stopinj. Konkurenca je bila močna, nismo sicer uspeli ponoviti lanske Liamove zmage, a tokrat se najboljši nikoli niso dobili skupaj, niso zajadrali v isti skupini in tudi na koncu ni bilo finala. Vsekakor pa je to dobra popotnica za naprej, domov se vračamo zadovoljni.«

Vir: JZS FB