Blatic, samonapihljivi jopiči, Burin Boats

Samonapihljivi varnostni jopiči postajajo standard v navtiki. Ker so majhni in prilagodljivi, ne ovirajo življenja in dela na krovu med plovbo, so pa vedno pripravljeni, da rešijo življenje. Z novo pomorsko zakonodajo evropske države predpisujejo uporabo jopičev med plovbo na vseh hitrih plovilih (običajno plovila, ki presežejo hitrost plovbe 20 vozlov) ter priporočajo njihovo uporabo tudi na počasnejših plovilih ves čas plovbe.

Kako delujejo samonapihljivi varnostni jopiči

Samonapihljivi varnostni jopiči imajo vgrajen poseben sistem, ki napolni ergonomsko oblikovano blazino. Sistem je lahko ročni ali avtomatski. Ročnega sprožimo s potegom vrvice za proženje sistema, medtem ko se avtomatski sproži sam, ko je senzor več kot tri sekunde potopljen v vodo. Avtomatski sistem omogoča tudi ročno aktivacijo. Obe vrsti jopičev imata dodatno vgrajeno tudi cevko, skozi katero lahko jopič napihnemo sami, če bi sistem zatajil.

Letno vzdrževanje samonapihljivih jopičev

Blatic, samonapihljivi jopiči, Burin Boats

Samonapihljivi jopiči potrebujejo redno pregledovanje in vzdrževanje ne glede na to, ali so bili uporabljeni oziroma aktivirani ali ne. Letni pregled jopičev je smiselno prepustiti pooblaščenim serviserjem, lahko pa ga izvedemo tudi sami. Pregled izvedemo v naslednjih korakih:

  1. Opravimo vizualni pregled jopiča.
  2. Pregledamo odsevnike na jopiču.
  3. Preverimo delovanje piščalke.
  4. Skozi cevko ročno napihnemo jopič.
  5. Jopič pustimo napihnjen 24 ur na sobni temperaturi. Preverimo, ali je jopič ostal enako napihnjen, kot pred 24 urami.
  6. Spustimo zrak iz jopiča. Jopiča ne prepogibamo.
  7. Namestimo varnostno kapico na cevko.
  8. Iz sistema za napihovanje odstranimo jeklenko s CO2. Če je na vratu poškodovana ali vidimo luknjo, jo je treba zamenjati z novo.
  9. Stehtajte jeklenko s CO2. Teža naj ne odstopa za več kot +/-2 g od navedene teže. Če teža odstopa za več, nadomestite jeklenko z novo.
  10. Preverite varnostne zatiče na ventilu.
  11. Preverite sprožilni mehanizem
  12. Preverite rok uporabe jeklenke. Če bo kmalu potekel, kartušo nadomestite z novo.

 

Ponovna aktivacija po uporabi jopiča

Blatic, samonapihljivi jopiči, Burin Boats

Samonapihljivi varnostni jopiči niso namenjeni le enkratni uporabi. Uporabljamo jih lahko večkrat. Po vsaki uporabi jih je treba ponovno usposobiti za delovanje.

  1. Jopič po uporabi dobro izperite s sladko vodo in posušite.
  2. Odstranite staro – uporabljeno jeklenko CO2 in avtomatski vložek.
  3. Preverite, da ni potekel rok uporabe jeklenke CO2 in da le-ta ni preluknjana.
  4. Namestite novo jeklenko CO2 in nov avtomatski vložek.
  5. Preverite, ali so nameščeni zeleni varnostni zatiči.
  6. Če imate na varnostnem jopiču ventil Argus, potem preverite oba indikatorja. Če ste jeklenko in avtomatski vložek namestili pravilno, bosta oba zelene barve.
  7. Zložite varnostni jopič po navodilih proizvajalca in ga vložite v ogrodje jopiča.

 

Kontrola roka uporabe jeklenk CO2

Vse jeklenke s CO2 so označene z datumom roka uporaba. Za označevanje se uporabljajo večinoma trije različni sistemi označevanja.

  1. Oznaka MMYY

Štirimestna oznaka na prvih dveh mestih (MM) označuje mesec in na drugih dveh (YY) mestih leto zadnje uporabe jeklenke. Če je oznaka na primer 0723, pomeni, da je jeklenka uporabna do 07 meseca (julija) leta 2023. Do tega datuma jo lahko uporabljamo, nato pa jo je treba nadomestiti z novo.

  1. Oznaka YYDDD

Drug način zapisa, ki se pogosto uporablja pri oznakah jeklenk, oznaka leta (YY) in oznaka dneva (DDD), ko je bila jeklenka izdelana. Dnevi so šteti od prvega dneva leta, 1.1. je prvi dan. Če je oznaka na primer 2050, pomeni, da je bila jeklenka izdelana 50. dan leta 2020 oziroma 19. februarja leta 2020. Jeklenka ima življenjsko dobo 4 leta. Uporabljamo jo lahko do 19. 2. 2023.

  1. Oznaka MMMDD YYHCR

Ta oznaka je najlažje prepoznavna. Na primer Feb19 20HCR pomeni, da je bila jeklenka izdelana 19. 2. 2020.

Pomembno:

Jeklenke imajo življenjsko dobo 4 leta. Za rekreacijsko uporabo je priporočeno, da se zamenja najkasneje po treh letih od prve namestitve oziroma najkasneje pred potekom roka uporabe.

 

Samonapihljive jopiče blagovne znamke Baltic in vse nadomestne dele dobite pri slovenskem zastopniku Burin Boats, d. o. o., tel.: 01 436 30 60.