V nedeljo se je v popoldanskih urah nad Jadranom razbesnela nevihta, ki je presenetila številne navtike. Zaradi nepripravljenosti je terjala tudi življenja. Potrebne so bile številne reševalne akcije.

Prva reševalna akcija se je pričela ob 17.50 uri, na severni strani otoka Sv. Marko, ki leži med Kraljevico in otokom Krk. Štirje jadralci so s svojo jadrnico nasedli na obalo otoka. V reševanje brodolomcev se je podal navtik s svojim plovilom. Posadko, v kateri sta bila dva manjša otroka in dve odrasli osebi, je prevzel na svoje plovilo in jih odpeljal na kopno. Vsi so  bili le podhlajeni in pretreseni. Jadrnico so na mestu, kjer je nasedla, zavarovali, da ne bi potonila.

Druga pomorska nesreča se je zgodila le pol ure kasneje. Dva domačina sta s svojim plovilom plula v bližini zaliva Pušča na otoku Krk. Ko ju je zajela nevihta, se je plovilo zaradi visokih valov in močnega vetra prevrnilo. Oba sta padla v morje. Eden izmed članov posadke je uspel sam priplavati na obala, medtem ko drugemu ni uspelo in se je utopil. Na kraj nesreče je nemudoma priplulo plovilo Luške kapitanije Reka in pripeljalo vozilo hitre medicinske pomoči. Žal moškega niso uspeli rešiti.

Praktično v istem času se je zgodila nespametna pomorska nesreča pri Šibeniku. Na plažo Jadrija je pridrvelo motorno plovilo. Zaradi visoke hitrosti ga je odneslo kar 15m daleč na kopno. K sreči ni poškodoval nikogar na plaži.

Na splitskem področju so reševalne akcije potekale v poznih večernih urah. Ob 23.01 uri so pomoč potrebovali brodolomci z jadrnice Aurora. Zaradi nevihte so izgubili nadzor nad plovilom in nasedli v zalivu Špilica na otoku Hvar. Na jadrnici je bilo pet hrvaških jadralcev, ki so nesrečo preživeli brez poškodb. Posadka ni bila v življenjski nevarnosti. Ker so bili na krovu tudi otroci, je na kraj nesreče izplulo plovilo luške izpostave Hvar. Posadko so prevzeli na svoj krov in jih odpeljali na varno. K reševanju jadrnice je pristopilo komercialno podjetje za reševanje.

V nedeljo se je poleg omenjenih, zgodilo še veliko drugih pomorskih nesreč, ki so se končale večinoma le z materialno škodo. Nevihta je bila napovedana. Informacije o njej so uradni mediji sporočali preko vseh svojih kanalov.

Kako lahko izveste, kdaj in kje bo nevihta in kako njen prihod prepoznate sami si lahko preberete v članku: Kako predvideti nevihto na morju?

Vir: MPPI, slika je simbolična