Zaradi nestabilnega vremena v zadnjih dneh, so bile na Jadranu potrebne številne reševalne akcije. Posredovati je bilo potrebno tudi ponoči.

V četrtek ob 0.33 uri sta z jadrnico nasedla Madžara. Zakonski par je s svojo jadrnico nasedel na rtu Zaglav na otoku Ugljan. 75 letni moški se je v nesreči poškodoval. Izgubil je prst na roki. 11 let mlajša soproga je nesrečo preživela brez telesnih poškodb. V močnem jugu je na kraj nesreče priplula ladja Luške kapitanije Zadar. Oba člana posadke so prekrcala na službeno plovilo in jih odpeljali v Zadar, kjer so pristali ob 4.15 uri. Oba so odpeljali v zadarsko bolnišnico na oskrbo. Nasedla jadrnica je v močnem jugu utrpela hude poškodbe trupa in vanjo je vdrla voda. Reševalnim službam je ni uspelo zavarovati pred potopitvijo. Reševanje razbitine bodo pričeli, ko se bo vreme umirilo.

Med plovbo mimo kraja Sveti Filip in Jakov se je zgodila nesreča na motorni jahti »Athi«, ki pluje pod avstrijsko zastavo. Edemu izmed članov posadke je zdrsnilo na palubi. Zlomil si je nogo in padel v morje. Rešili so ga na mestno plažo, kamor je prišla medicinska ekipa in ga oskrbela.

Ob 2.00 uri zjutraj ja nasedla jadrnica »Pleasure«. Nemška posadka je plovilo najela pri hrvaški čarter firmi. Med plovbo v bližini otoka Krk so zaradi močnega južnega vetra in visokih valov, izgubili nadzor nad plovilom. Odneslo jih je na obalo pri zalivu Čavlena, kjer so nasedli. Ker posadka ni bila ogrožena, je na lokacijo odplula reševalna ekipa šele v jutranjih urah, ko se je vreme nekoliko umirilo. Jadrnico so pregledali in potegnili nazaj v vodo. Ker ni bila poškodovana, so jadralci plovbo nadaljevali sami.

Četverica jadralcev je v jutranjih urah potrebovala pomoč pred luko Vrsar. Ko so pluli v slabih vremenskih pogojih, so se s kobilico zataknili v podvodno pregrado. S pomočjo sidra so jo hoteli odstraniti s kobilice, a jim žal ni uspelo. Zaradi visokih valov, se je strgala veriga in ostali so tudi brez sidra. Ko se je jadrnica sama snela s predrage, jih je veter začel nositi proti obali. Poklicali so pomoč na katero se je odzvalo plovilo komercialne reševalne službe. Ob 12.57 uri so jih privezali na reševalno plovilo in odvlekli v luko Vrsar.

Kako lahko izveste, kdaj in kje bo nevihta in kako njen prihod prepoznate sami si lahko preberete v članku: Kako predvideti nevihto na morju?

Vir: MPPI, slika je simbolična