Zadnje iz eTrgovine

24.90€

V enem letu je slovenski solo jadralec Jasmin Čaušević na svoji tretji etapi, t.i. Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34), preplul 9023 NM. Odrinil je s Karibov iz otoka Martinik in plul po Karibskem morju do otokov ABC (Aruba, Curacao, Bonaire), ter potem od tu zaplul na  nov kontinent, Srednjo Ameriko. Obiskal je otoke San Blas v Panami, kakor tudi sam del Paname z velemestom Panama City. Tukaj je prvič na svojo barko vzel sojadralca. Preplula sta Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. V njem sta najprej zaplula do otokov Las Perlas, ter preplula 4204 NM čez del Tihega oceana brez kopnega. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa, 30 dni ali 2932 NM sta neprekinjeno jadrala, saj sta imela še samo cca 40 litrov goriva, ki je služilo za rezervo. Dosegla sta Markeško otočje v Francoski Polineziji, kjer je Gregor po  zapustil barko.

Po obisku in ogledu otokov Hiva Oa, Nuku Hiva, Fatu Hiva, Tahuata in Ua Pou je odjadral za arhipelag Tuamotu, ter se ustavil na atolih Kauehi in Fakarava. Naslednji na poti so bili Družbeni otoki z otokom Tahiti, Moorea, Raiatea, Taha`a, Bora Bora in Maupiti. Skoraj 700 NM je potreboval do Cookovih otokov in atola Palmerston, ter zaplul še nadaljnjih 700 NM proti otočju kraljevine Tonga in se največ zadrževal v skupini otokov Vava`u, na koncu pa je obiskal še Tongatapu.

Vse zgoraj navedeno je strnil v nov, njegov že tretji potopis, ki ga je naslovil Skriti paradiž. Kot je sam enkrat napisal, so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij. Knjiga je opremljena kot vse tri njegove prejšnje knjige v trdi vezavi, je šivana in je knjiga za vse večne čase.

Jasmin Čauševič: Skriti paradiž

Zadnji video

Novo leto se je začelo zelo slabo za ladjarja MSC in njihovo ladjo ZOE. Med plovbo je s krova padlo več kot dvesto kontejnerjev. Po prvih poročilih naj bi jih v morju končalo do 270.

Nizozemska obalna straža je izdala varnostno opozorilo zaradi nesreče, ki se je zgodila na ladji MSC Zoe med plovbo po Severnem morju. Med plovbo v nemških vodah je ladjo zajelo slabo vreme z izjemno visokimi valovi. Obalna straža je sporočila, da je med nizozemskim otokom Vlieland-om  in nemškim Bight-om v morje padlo 30 kontejnerjev. Po nadaljnji komunikacijo z ladjo pa so ocenili, da je v morju končalo do 270 kontejnerjev.

Enota TEU

TEU je enota za velikost standardnega kontejnerja, ki v dolžino meri 20 čevljev oziroma dobrih 6m. Dejansko število kontejnerjev, ki jih lahko ladja sprejme na krov je manjše, ker je večina kontejnerji, ki se danes uporabljajo za prevoz blaga daljši.

Številni kontejnerji še vedno plavajo v okolici nesreče, 21 pa jih je že naplavilo na obale otokov Vleiland, Terschelling in Ameland.

Ladja MSC Zoe je plula in belgijskega Antwerpna v nemško pristanišče Bremerhaven.V dolžino meri 396 m ima kapaciteto 19.244 TEU. Natančno število izgubljenih kontejnerjev še ni znano. Obalna straža vsa plovila, ki plujejo v bližini poziva k izjemno previdni plovbi in svari, da naj se napol potopljenim kontejnerjem ne približujejo, ker lahko ogrozijo njihova plovila.

Vir: https://www.havariekommando.de

Komentarji