Ponoči iz nedelje na ponedeljek so vzdolž vzhodne Jadranske obale vladale izjemno slabe vremenske razmere. Zaradi številnih neviht je prišlo do velikega števila pomorskih nesreč in reševati je bilo potrebno kar 58 oseb. Številna plovila je odneslo na obalo, nekatera so nasedla v celoti, nekatera delno, nekaj pa se jih je tudi potopilo.

V eni sami noči so na pomoč klicali kar s 150 plovil. Reševalne akcije je organizirala MRCC Reka, reševala pa so plovila luških kapitanij, pomorske policije in komercialnih služb za reševanje na morju SeaHelp in Emergensea.

Največ pomorskih nesreč se je zgodilo na področju Zadra. Prvi klic na pomoč so prejeli ob 22.30 uri, ko so pomoč potrebovali jadralci na petih jadrnicah v zalivu Jaz na otoku Molat. Na krovu jadrnic je bilo 50 otrok in šest odraslih oseb. Na kraj nesreče so nemudoma izplula reševalna plovila in v zelo kratkem času uspela rešiti vseh 56 oseb, ki so jih nato odpeljali v luko Molat in jih namestili v prostorih Mestnega odbora. Med brodolomci so bili otroci stari med 10 in 15 let, državljani Italije in Švice, ter šest odraslih oseb. V isti akciji so rešili tudi dva državljana republike Hrvaške, ki sta se evakuirala z lastnega plovila na pomožni čoln in se tako sama rešila s potapljajoče jadrnice. Vsi brodolomci so pomorsko nesrečo preživeli brez poškodb. Pet jadrnic je nasedlo na obalo otoka, ena se je potopila.

Na Krku pogrešano plovilo s šestimi otroci na krovu

Na področju Luške kapitanije Reka je potekala reševalna akcija v kateri je pomoč potrebovalo sedem državljanov republike Češke. Ena odrasla oseba je s šestimi otroki izplula z mestne plaže Punat proti Stari Baški. Sled za njimi se je izgubila. V iskalno akcijo so vključili plovilo Luške kapitanije, plovilo reševalne ekipe SeaHelp, eno privatno plovilo in ekipo policije, ki je izvajala iskanje po kopnem. Do jutra niso našli sledi za pogrešenimi, so pa kmalu prejeli informacijo, da so se pogrešani sami vrnili v kamp.

Na otoku Susak nasedla tri plovila

Na pomoč so poklicali tudi člani posadke treh plovil, ki so nasedla na otoku Susak. Na kraj nesreče je nemudoma odplulo plovilo Luške kapitanije Mali Lošinj in plovilo Pomorske policije iz Reke. Na otoku so našli vsa tri plovila in vse člane posadk, ki so nesreče preživeli brez poškodb. Lastnikom plovil so naložili, da izvedejo komercialno reševanje plovil.

Med plovbo redno spremljajte uradno vremensko napoved na tej povezavi:

VREME ZA POMORCE