Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

V soboto so se zgodile kar štiri hujše pomorske nesreče.

Takoj v jutranjih urah, ob 7:40 uri, so na pomoč klicali z najete jadrnice Lucija Dream. Francoska posadka je z jamborom trčila ob most Mali Ždrelac. Plovilo se je pod mostom zataknilo. Na kraj nesreče je nemudoma priplulo plovilo Luške kapitanije Zadar, ki je zavarovalo kraj nesreče in organiziralo varen prehod pod mostom ostalim plovilom. Ker posadka jadrnice ni bila v nevarnosti, so poklicali čartersko podjetje, ki je organiziralo komercialno reševanje plovila. Po zaključenem reševanju, so pregledali plovilo in ugotovili, da ni strukturnih poškodb. Posadka je lahko nadaljevala s samostojno plovbo.

Nekaj minut pred drugo uro so na pomoč klicali z jadrnice Soul Mate na kateri je plul zakonski par. Partnerka je med plovbo padla v morje pri čemer jo je močno poškodoval propeler plovila. Soprog jo je vkrcal na pomožno plovilo in z njim odhitel proti otoku Vir. Med plovbo je poklical na pomoč in se dogovoril, da ju medicinska pomoč počaka na otoku Vir. Ob 14.30 uri sta pristala. Oba so odpeljali v Zadarsko bolnišnico.

Tretja pomorska nesreča se je zgodila nekaj minut po četrti uri popoldne. Z motorne jahte Wish so poklicali na pomoč, da je v plovilo začela vdirati voda. Kmalu so odpovedale vse naprave na plovilu in vdora vode ni več bilo možno zaustaviti. V času nesreče so bili na krovu trije člani posadke. Jahta se je pričela potapljati približno 5 nmi od zaliva Pokrivenik na otoku Hvar. Po koordinaciji z reševalno postajo, so na kraj nesreče napotili komercialno reševalno plovilo, ki je nemudoma izplulo iz luke Vis.  

Le uro kasneje je v center za reševanje poklical kapitan ladje Duje. Ob 17.15 uri je reševal posadko motorne jahte Feretti 52 z imenom Amore 1. Na kraj nesreče je odplulo tudi plovilo luške kapitanije Split, ki je pet brodolomcev odpeljala v Milno na otoku Brač. Jahta je delno potopljena ostala na kraju nesreče. Poklicali so lastnika, čartersko podjetje, da je organizirala komercialno reševanje plovila. Ob 19.30 je obstajala nevarnost, da se jahta potopi, zato so jo s pomočjo komercialne reševalne ekipe odvlekli v zaliv Smrka na otoku Brač in preprečili njeno potopitev.

Kako pokličemo na pomoč v primeru pomorske nesreče.

Komentarji