Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Kljub moderni tehnologiji in stalni povezavi z nadzornimi centri je izginila 189 m dolga ladja MV Nur Allya za prevoz nikljeve rude.

Ladjo pogrešajo od 20. avgusta. Obsežno reševalno akcijo so organizirali včeraj.

Ladja za prevoz nikljeve rude je izplula iz pristanišča Weda proti Makassarju v Indoneziji. Na krovu je bila 25-članska posadka. Zadnja znana pozicija ladje je bila javljena 20. avgusta, ko je bila približno 44 nmi od kraja Namlea na otoku Buru (Indonezija).

Kaj se je zgodilo z ladjo in posadko, ni znano. Nikljeva ruda velja za enega najbolj nevarnih tovorov, ki ga prevažajo ladje. V primeru, da so na ladji ustrezni pogoji (velika vlažnost), se lahko ruda utekočini. To povzroči nestabilnost ladje, ki se lahko v trenutku prevrne. V zadnjih petih letih je do utekočinjenja razsutega tovora prišlo na devetih ladjah. Šest izmed njih je prevažalo nikljevo rudo.

Foto: http://www.shipspotting.com

Komentarji