Potniško ladjo Achille Lauro je 30. novembra 1994 zajel požar, ki ga je povzročila eksplozija motorja. Ladja je bila približno 120 nmi oddaljena od obale Somalije. V ladjo je začela vdirati voda in začela se je potapljati. Na kraj nesreče so prispele številne ladje, ki so prekrcale potnike na svoje krove in jih odpeljale v pristanišče Mombasa v Keniji. Videoposnetek je posnel eden izmed članov posadke ladje. Snemal je toliko časa, dokler se mu ni spraznila baterija v kameri.

O ladji Achille Lauro

Ladja Achille Lauro je bila zgrajena leta 1947. Gradnja je trajala kar osem let. Na prvi plovbi je nosila ime MS Willem Ruys. Leta 1965 jo je od prvega lastnika N. V. Koninklijke Rotterdamsche Lloyd kupilo podjetje Achille Lauro FU G. & C., ki jo je preimenovalo. Ladja je imela izjemno pestro zgodovino. Leta 1953 je v Rdečem morju trčila z ladjo MS Oranje. Nesreča se je zgodila, ker so v tistem času velike potniške ladje srečanja druga z drugo izvajale v neposredni bližini zaradi zabave potnikov. Med plovbo v neposredni bližini, se je ladja Achile Lauro nenadno nagnila v levo in ladji sta trčili.

Leta 1985 so jo zajeli teroristi Palestinske osvobodilne fronte. Zahtevali so osvoboditev 50 palestinskih borcev iz izraelskih zaporov. Njihove zahteve niso bile uslišane. Teroristi so se z ladje izkrcali in poleteli z egiptovskim letalom proti Tuniziji. Med letom jih je prestregel ameriški lovec in prisilil, da so pristali na Siciliji, kjer so teroriste ujeli in obsodili.

Po izbruhu požara 30. novembra 1994 je ladja gorela dva dni. 2. decembra 1994 je potonila.

Vir: Youtube (Shell X)