Švicarsko podjetje Solarimpact Yacht AG bo izdelalo prvo motorno jahto, ki jo bo poganjala le sončna energija in bo lahko preplula oceane.

Nova jahta Solarimpact je namenjena ljudem, ki si želijo pluti dlje, ne da bi se odpovedali udobju. Vse to bo v kratkem možno z uporabo najnovejših tehnologij, ki bodo skrite v trupu te elegantne motorje jahte.

Ekologija in razkošje

Nova jahta bo spremenila način bivanja na morju. Njena posebnost ni zgolj uporaba sončne energije za pogon plovila. Ko govorimo o udobju na krovu, ne smemo pozabiti na plovbo v razburkanem morju in hrup, ki ga povzročajo motorji na notranje izgorevanje. Solarimpact je zgrajene a pomočjo SWATH tehnologije trupa. (Small Waterplane Area Twin Hull). Gre za princip gradnje plovila z dvema trupoma, ki imata zalo majhno površino v vodi in zmanjšuje guganje in zibanje plovila vse do 90%. Takšna oblika trupa močno zmanjšuje porabo energije potrebne za plovbo. Za pogon bodo tako zadostovali električni motorji, ki so sposobni plovilo pospešiti vse do hitrosti 20 vozlov. Pomoč pri učinkoviti uporabi energije so moderni sistemi, ki skrbijo za optimalno delovanje plovila in omogočajo enostavno upravljanje. Za upravljanje bo dovolj že ena sama oseba.

Jahta bo v dolžino merila 78 čevljev . Na njej bo preko 220 m2 bivalnih prostorov in 300 m2 solarnih celic. Salon bo meril 100 m2 in bo imel panoramski 360 stopinjski razgled. Vgrajena bo klimatska naprava, avdiofilski zvočni sistem in še bi lahko naštevali. Za vse obdobje bo na jahti poskrbljeno tudi v primeru daljšega obdobje oblačnega vremena.

Pogon z velikim navorom

Za pogon plovila skrbita dva vodno hlajena, brezkrtačna, električna motorja s permanentnim magnetom. Sposobna sta proizvesti izjemno velik navor. Stalno je na volj 2x5300 Nm navora preko vsega območja vrtljajev. Veliko navor, ki je na voljo že pri majhnih obratih, omogoča enostavno in hitro manevriranje s plovilom. Ker se lahko motorja vrtita v obe smeri, ju krmilimo s pomočjo krmilne palice. Zagotovljena je izjemna odzivnost in krmarjenje v pristaniščih in marinah z omejenim prostorom je enostavno.

Tehnični podatki:

  • Dolžina čez vse: 23,95 m
  • Širina: 9,90 m
  • Ugrez: 2,05 m – 2,75 m
  • Teža: 70 t
  • Motor: 2x500 kW
  • Baterije: 800 kWh
  • Doseg: 10 ur pri potovalni hitrosti (samo z uporabo baterije)
  • Največja hitrost plovbe: 22 vozlov
  • Kabine: 4 + 1 za posadko

Več o plovilu: Solarimpact