Suzuki DF175A, DF150A

Suzuki je predstavil nove izvenkrmne motorje, katerih poraba goriva je nižja kar do 14 odstotkov.

Redko kateri proizvajalec se lahko pohvali, da nova generacija motorjev potroši bistveno manj goriva kot predhodna. Običajno so napredki le 2, 3 mogoče 4 odstotke, tokrat pa je Suzukiju uspel veliki met, saj mu je uspelo porabo drastično zmanjšati.

Suzuki DF175A, DF150A

Do 14 odstotkov manjša poraba goriva

Nova modela štiritaktnih izvenkrmnih motorjev sta Suzuki DF175A in DF150A. Oba motorja imata 4 valje, semi-direkten vbrizg goriva, imata vgrajeno tehnologijo Lean Burn in imata visoko kompresijsko razmerje, ki znaša 10,2 : 1. Opravljene meritve so pokazale, da močnejša različica, ki razvije 175 KM, porabi do 14 odstotkov manj goriva kot motor prejšnje generacije, pri šibkejšem modelu, ki razvije 150 KM, pa so prihranki nekoliko manjši. Poraba goriva je manjša za 7 odstotkov, kar je kljub manjši številki velik napredek.

Iz grafa lahko razberemo, da ima novi motor zmanjšano porabo oziroma povečano učinkovitost pri vseh obratih. Največja razlika, 14 odstotkov, je v srednjem področju delovanja, pri kateri opravimo večino plovbe oziroma plujemo s potovalno hitrostjo plovila. Pri večjih obratih je razlika nekoliko manjša, a še vedno izjemno velika.

Povečan navor motorja

Sprememba je tudi pri navoru obeh motorjev. Šibkejši ima za 3,1 odstotka večji navor od prejšnjega modela, močnejši motor pa ima navor povečan za 2,7 odstotka. Večji navor zagotavlja hitrejše in lažje izglisiranje plovila, hitrejše pospeševanje in posledično manjšo porabo. Dodaten navor bo izjemno dobrodošel pri tistih, ki uživate v vodnih športih, kot je smučanje ali deskanje na vodi.

Nova motorja imata enak blok motorja, kot je v modelu DF200A. Zaradi večje prostornine motor v celotnem obsegu obratov proizvaja več moči in večji navor. Z uporabo napredne mehanske obdelave so motorji zanesljivi in zagotavljajo dolgoletno brezskrbno in zanesljivo uporabo z minimalnimi stroški vzdrževanja. Oba motorja imata vgrajen O2 senzor, ki povečuje učinkovitost motorja, sistem za detekcijo vode v gorivu, ki preprečuje slabo izgorevanje, manjšo moč motorja in korozijo.

Več informacij o novih motorjih SUZUKI pri uradnem uvozniku za slovenijo AS-Boats d.o.o. , (0)2 608 41 41.

Suzuki DF175A, DF150A