Raymarine je predstavilo nov inovativen instrument, kombinacijo sonarja in GPS-a z imenom Element.

Nov instrument bo v izjemno pomoč vsem, ki veliko plujejo in se pogosto podajo na ribolov. V en instrument so vgradili številne funkcije sonarja v kombinaciji z GPS-jem. Sonar deluje s frekvenco 1,2 MHz. Uporablja tehnologijo HyperVision, DownVision, SideVision in RealVision 3D, ki omogočajo prikaz izjemno ostre in podrobne slike morskega dna, vseh elementov na tleh in v vodi, kakor tudi vse ribe.

Sonar lahko deluje na treh frekvencah. HyperVision uporablja frekvenco 1,2 MHz in lahko prikaže vse podrobnosti morskega dna in okolice plovila na razdalji do 30 m. Če potrebujemo prikaz podatkov na večjih globinah, preklopimo na frekvenco 350 kHz, ki omogoča prikaz elementov na globinah do 180 m. Kadar plujemo v globljih vodah, pa lahko izberemo frekvenco 200 kHz, ki omogoča prikaz elementov do globine 300 m.

Sonar Element je na voljo v treh različicah. Najmanjši je Element 7HV z 18 cm zaslonom. Nekoliko večji je 9 HV, ki ima 22 cm velik zaslon. Obe različici imata zaslon z resolucijo 800x480 točk, medtem ko ima največji 12 HV resolucijo 1280x800 točk in zaslon velikosti 30 cm.

Sonar je možno uporabljati v kombinaciji z elektronskimi kartami Navionics. S pomočjo natančnega sonarja pa si lahko vsak izdela svoje, izjemno natančne karte morskega dna.

Na sonar lahko priključimo tri različne oddajnike/sprejemnike, ki omogočajo montažo zunaj na krmi plovila ali v plovilu in delujejo skozi trup. Oddajnik HV-100 je namenjen montaži na krmi oziroma zrcalu plovila. Model HV300TH je namenjen montaži v notranjosti plovila, na dno plovila. Za plovila z zelo strmo V obliko trupa pa je na voljo oddajnik HV300TPH.

Cena osnovne različice 7 HV znaša 680 USD, 9 HV 1080 USD, medtem ko osnovna verzija 12 HV stane 2280 USD.

Več o novem Raymarine Element na tej povezavi.