V soboto je italijanska ladjedelnica Pershing splovila novo težko pričakovano jahto Pershing 140.

Kadar govorimo o jahtah Pershing, ki so delo grupacije Ferretti, moramo v vseh pogledih govoriti zgolj o presežkih. Vsi dosedanji modeli so bili nekaj posebnega. Vedno gre za izjemno zmogljive in prestižne jahte, o katerih marsikdo sanja. Novi Pershing 140, ki so ga v ladjedelnici napovedali leta 2015, je lastnika dobil leta 2016 na salonu plovil Monaco Yacht Show. Od podpisa pogodbe buri duhove, koliko novosti bo vgrajenih na novo plovilo. Prva, ki jo opazimo že na prvi pogled, je izjemna rešitev oblikovanja premca plovila. Običajno smo navajenih zašiljenih premcev, ki so v zadnjih letih vse bolj vertikalni. Tu pa je zopet presenetil Pershing. Oblikovali so premec, ki močno spominja na avtomobile. Želeli so, da bi bil podoben športnemu kupeju. Ali bo to modna muha ali bodo rešitev uporabile tudi druge ladjedelnice, bomo videli v prihodnjih letih.

Jahta, ki je prvič zaplula v soboto, meri v dolžino 42,57 m. Izdelana je iz aluminija. Poimenovali so jo Chorusline. Lastnik je Evropejec, ki so ga prepričale športna oblika plovila, inovativne rešitve in seveda brutalna moč. Plovilo so oblikovali oblikovalci Ferretti Group Pershing Team v sodelovanju z navtičnim oblikovalcem Fulvijem De Simonijem. Nova lepotica bo nedvomno zastavonoša ladjedelnice. V ladjedelnici pravijo, da bo nova jahta velik mejnik v njihovi bogati zgodovini.

Prvi primerek jahte Pershing 140 je uspešno zaplul. Ladjedelnica že gradi trup št. 2. Plovilo naj bi bilo zgrajeno in splovljeno že v letošnjem septembru.

Jahta je na voljo z MTU-jevimi motorji. Lastnik lahko izbira med dvema motorjema M93L s 12 ali 16 valji. Za pogon skrbita jet pogona, ki šibkejšo različico potisneta do hitrosti 24 vozlov, močnejšo pa vse do 33 vozlov.

Lastnik trupa številka ena je bil že nekoliko bolj zahteven. V plovilo je dal vgraditi kar štiri motorje MTU 12V4000 M94, ki razvijejo po 2600 KM. Skupna moč 10.400 KM potisne to veliko plovilo vse do hitrosti 38 vozlov.

Po zagotovilu proizvajalca bodo aktivni sistemi stabilizacije zagotavljali udobno plovbo tudi pri najvišjih hitrostih plovbe.

Tehnični podatki: 

  • Dolžina plovila: 42,57
  • Širina plovila: 8,5 m
  • Potovalna hitrost: 35 vozlov
  • Najvišja hitrost: 38 vozlov
  • Št. kabin: 5
  • Št. oseb: 10
  • Posadka: 7

Video: Splovitev prvega Pershing 140

 

Video: Predstavitev projakta Pershing 140