Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Sunseeker Hawk 38

Angleška ladjedelnica Sunseeker je predstavila novo plovilo imenovano Hawk 38.

Ladjedelnico Sunseeker poznamo po izjemno elegantnih motornih jahtah, izjemno visoki kakovosti izdelave in zelo dobrih plovnih lastnostih. Tokrat so predstavili manjše plovilo, ki bo dosegalo izjemne hitrosti plovbe. Pri Sunseekerju pravijo, da se z modelom Hawk 38 vračajo k njihovim koreninam in izjemno hitrim, tekmovalnim čolnom.

Hawk 38 je 11,85 m dolg motorni čoln namenjen dnevnim križarjenjem. Oblikovali so ga skupaj z oblikovalskim studiem Fabio Buzzi Design, ki se lahko pohvali s kar 43 svetovnimi hitrostnimi rekordi na vodi in 55 naslovi svetovnega prvaka. Že po navedenem lahko sklepamo, da gre za hitro plovilo. Hawk 38 bo plul z najvišjo hitrostjo 62 vozlov. Za pogon bo uporabljal dva zunajkrmna motorja Mercury R400, možno pa bo namestiti tudi druge motorje.

Zaradi svoje izjemne hitrosti plovbe bo njegov lastnik vedno lahko priplul prvi v sidrišče in si našel najlepši prostor za sidranje. Hawk 38 bo izjemno primeren tudi kot pomožno plovilo za super jahte in bo z njim možno izvajati hitre transferje potnikov do obale, bližnjih restavracij ali zanimivih točk.

Trup je zgrajen s pomočjo sendvič tehnike. Uporabili bodo patentirano tehnologijo s posebno strukturno peno, zaradi česar bo plovilo nepotopljivo.

Na premcu plovila je velik prostor za sončenje, ki ga lahko prekrijemo s platneno streho, na krmi je velika sedežna garnitura v obliki črke U, v sredini centralno postavljena krmarjeva konzola.

Pri Sunseekerju pravijo, da je sedaj pravi čas za izdelavo visoko zmogljivih plovil in da je njihov Hawk 38 plovilo, ki bo zagotovilo izkušnje, ki jih na drugih plovilih ne boste mogli doživeti.

Sunseeker Hawk 38

Komentarji