Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Avstrijska ladjedelnica Sailent Yachts je izdelala prvo komercialno plovilo, ki lahko cel dan pluje zgolj z uporabo električne energije.

Že leta in leta poslušamo o plovilih na električni pogon, a pravih uporabnih rešitev je bilo do sedaj predstavljenih bolj malo. Običajno so dosegi plovbe na elektriko zelo omejeni. Med 20 in 40 nmi, nato pa je treba poiskati električni priključek in napolniti baterije. Avstrijski ladjedelnici je uspel veliki met in izdelali so katamaran Silent 55, ki lahko pluje zgolj z uporabo električne energije.

Silent 55 je dobil ime, ker je tiho plovilo (angl. silent = tiho). 55 čevljev (16,70 m) dolg motorni katamaran je 100-odstotno gnano s pomočjo električne energije. Oblikovan je na tak način, da ima veliko ravnih površin, na katere so namestili za kar 9,000 Wp solarnih panelov. Za pogon so namenili dva električna motorja z močjo po 30 kW. Plovilo sta sposobna pognati do najvišje hitrosti 12 vozlov, za plovbo pa je najbolj primerna hitrost med 6 in 8 vozli. Ravno pri potovalni hitrosti je plovilo izjemno varčno. Ob običajnem sončnem dnevu, lahko cel dan plujemo le na električno energijo, ki jo pridelamo s pomočjo sonca. Ob oblačnem vremenu pa smo omejeni s kapaciteto baterij, ki jim pomaga dizelski generator.

Za tiste, ki si želijo hitrejše plovbe, je na voljo različica z dvema električnima motorjema po 135 kW. Ta dva sta sposobna plovilo pognati do hitrosti 20 vozlov in omogočata udobno hitrost križarjenja okrog 12 vozlov. Ker potrošita več energije, so nameščene dodatne baterije.

Silent 55 je luksuzno plovilo. V dolžino meri 16,70 m v širino pa 8,46. Na krovu so štiri prostorne kabine. Vsaka ima svojo kopalnico, ločeno tuš kabino, omare za shranjevanje, velika panoramska okna in dovolj prostora za gibanje. 

Salon težko imenujemo le salon. Je ogromna soba s sedežno garnituro, elegantno in prostorno krmarnico, kuhinjo v obliki črke U, velikim ameriškim hladilnikom in številnimi omarami. Bolj spominja na kakšno vilo, kot na plovilo.

Podobna je tudi na krovu. Široki bočni prehodi povezujejo krmo in premec. Povsod so udobne površine za sedenje ali poležavanje pod soncem, nekaj pa je tudi pokritih z veliko streho, ki je seveda ena sama elektrarna. Komandni most je na strehi salona. Nameščen je centralno, okrog njega pa je sedežna garnitura in površine za sončenje. V celoti je prekrit s trdo streho, ki je pričakovano prekrita s solarni paneli.

V ladjedelnici so prepričani v kvaliteto svojega izdelka. Za solarne panele ponujajo 25-letno garancijo in za baterije 10-letno.

Tehnični podatki: 

 • Širina: 8,46 (27.7‘)
 • Ugrez: 1.20 m (3.9‘)
 • Teža:  17,2 t
 • Rezervoar vode: 500 – 1.000 l
 • Rezervoar fekalnih vod: 2 x 500 l
 • Rezervoar za gorivo: 500 – 1.600 l
 • Solarni generator: 9,000 Wp
 • Električni motorji: 2 x 30kW ali 2 x 135kW
 • Generator: 22 kW ali 100 kW
 • Potovalna hitrost: 6 – 8 kt / 12 – 15 kt
 • Najvišja hitrost plovbe. 12 kt / 20 kt
 • CE certifikat: A
 • Neomejen doseg
 • 100% električni pogon
 • Doživljenjsko brezplačno vzdrževanje el. motorjev
 • Brez hrupa in izpušnih plinov
 • Visoko kvalitetni materiali
 • Izjemno zanesljiv pogonski sistem
 • Garancija na solarne panele: 25 let
 • Garancija na baterije: 10 let

 


Vir: Silent-yachts.com; Test plovila (youtube.com: Motorboat&Yachting – www.myb.com)

Komentarji