Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Elan Impression 45.1

Razvoj nove jadrnice Impression 45.1 iz begunjskega Elana se bliža koncu. Razvojno oblikovalska ekipa je močno prenovila najpopularnejši model njihovega plovila v zadnjih desetih letih. S svojo družino in prijatelji boste lahko uživali na prostornejši krmi ali v novo oblikovani notranjosti plovila.

Prenovljena notranjost

Elan Impression 45.1

Nova notranjost plovila združuje udobje, praktičnost in dolgotrajno uporabo v enem. Dolgoletne izkušnje pri gradnji plovil so omogočile oblikovanje notranjosti s pravim karakterjem. Leseni deli bodo izdelani iz iroko furnirja in delov iz iroko masivnega lesa. Les iroko prihaja z zahodne Afrike in ima izjemne lastnosti. Je svetlo rumene barve, ki pa jo lahko posvetlimo v svetlejše odtenke ali potemnimo do bakreno rjave.

Najpoglavitnejša naloga oblikovanja nove notranjosti je bila zagotovitev kar največjega prostora in optimizacija udobja. Zaradi tega je bilo treba notranjost plovila popolnoma preoblikovati. Sedežna garnitura je tako pomaknjena v sprednji levi del salona. Nasproti salona je prostorna kuhinja v obliki črke L in zagotavlja praktičnost in enostavno uporabo. Povečane so omare, kar omogoča shranjevanje večje količine potrebščin. Salon v krmnem delu je povečan in je idealen za druženje. S tem je nastalo več prostora za navigacijsko mizico, ki je povečana in omogoča enostavno in hitro planiranje plovnih poti. Vse nove jadrnice Elan 45.1 bodo opremljene z novo kontrolno ploščo, ki si je prislužila prestižno nagrado DAME, ki jo podeljujejo najbolj inovativnim novostim na področju navtike.

Nova jadrnica bo na voljo v dveh različicah. Štirikabinska bo namenjena investitorjem in uporabi v čarterju. Z dodatnima dvema ležiščema v salonu udobje na krovu ne bo zmanjšano. Omogočala bo namestitev petim parom oziroma desetim osebam. Trikabinska različica je namenjena navtičnim entuziastom, ki na plovilu potrebujejo več udobja. Jadrnica bo še vedno primerna za čarter, primarno pa bo namenjena križarjenju družin in prijateljev, ki uživajo v jadranju. V obeh različicah sta bili prenovljeni tudi krmni kabini. Imata več prostora in dodatno okno.

Prenovljen krov

Elan Impression 45.1

Nova Impression 45.1 je zasnovana na preizkušenem oblikovanju krova plovila, ki ga je znova pripravil oblikovalski studio Rob Humphrey Yacht Design. Znova jim je uspelo povečati prostor na krovu in ga močno modernizirati. Krmni del plovila se lahko enostavno spremeni v veliko površino namenjeno sončenju ali pa v udoben prostor namenjen druženju. Krmarski kolesi sta potisnjeni proti bokom plovila in v kombinaciji z deljeno mizo omogočata enostaven prehod s krmne ploščadi v notranjost plovila. Za zagotavljanje udobja na krovu in gurmanske užitke so pod krmarskima sedežema oblikovali dva posebna prostora, v katera je možno namestiti odprt žar ali pa dodaten hladilnik. Vsak lastnik lahko izbira med veliko ali manjšo kopalno ploščadjo na krmi. Tisti, ki ljubijo bolj odprt tip plovila, se bodo lahko odločili za manjšo, tisti, ki radi uživajo tik ob morju in bi radi nekoliko bolj zaprto krmo, pa se lahko odločijo za večjo.

Predstavitev plovila

Predstavitev plovila bo potekala v Marini Pirovac 3. junija 2019. Na dogodku si bo možno plovilo ogledati v živo in z njim tudi zapluti. Če bi se dogodka radi udeležili, se lahko prijavite na e-naslov: elan-yachts@elan.si. Prijave sprejemajo do 31. maja 2019.

Komentarji