Rainman – električni in bencinski desalinatorji

Blagovno znamko Rainman poznamo kot proizvajalca prvih prenosnih desalinatorjev oziroma razsoljevalcev morske vode na svetovnem trgu. Letos so pripravili dve novosti, ki bosta navdušili lastnike plovil, ki na plovilu nimajo dizelskega goriva.

Z letošnjim letom so pri Rainmanu pripravil dva nova razsoljevalca. Enega v električni izvedbi in enega v bencinski izvedbi. Oba bosta prišla prav lastnikom plovil, katerih pogonsko gorivo ni dizelsko.

Električni desalinator 220/210V

Za lastnike plovil, ki imajo na krovu električni generator, je na voljo električna različica razsoljevalca. Izbirati je možno med napravo primerno za 230 V napetost ali 110 V napetost. Obe različici imata moč 1300 W. Omogočata uporabo, ko smo priključeni na zunanjo napetost ali pa uporabljamo prenosne agregate moči 2 kW ali imamo kvaliteten inverter z močjo 2 kVA. Teža kompletnega razsoljevalca znaša le 24,5 kg.

Električni desalinator 12V

Če na plovilu nimate električnega agregata in niste priključeni na zunanjo napetost, je na voljo električna različna razsoljevalca, ki jo lahko priključite kar na vaše akumulatorje na napetost 12 V. Deluje z zmanjšano močjo 400 W in potrebuje tok 32 A. Če ste omejeni z električno energijo, je porabo možno zmanjšati na 300 W in tok 25 A.

Bencinski desalinatorji

Bencinski desalinatorji so namenjeni lastnikom plovil, ki uporabljajo bencin za pogonsko gorivo. Vgrajen imajo Hondin motor GXH50 s 50 cm3 prostornine, ki razvije 2,1 KM oziroma 1600W.

Koliko sladke in hkrati pitne vode je možno pridelati

Bencinski desalinatorji so namenjeni lastnikom plovil, ki uporabljajo za pogonsko gorivo bencin. Vgrajen imajo Hondin motor GXH50 s 50 cm3 prostornine, ki razvije 2,1 KM oziroma 1600 W.

Kolikšno količino sladke, pitne vode je možno pridelati

Za vse vrste agregatov so na voljo trije sistemi filtracije z različno kapaciteto. Za močnejše različice je na voljo filtracijski sistem, ki proizvede med 100 in 140 l sladke vode na uro. Za manjše sisteme je na volj kompaktni filtracijski sistem, z manjšimi membranami in proizvede 50–70 l sladke, pitne vode na uro, ali pa ekonomični, ki ima le eno membrano in proizvede med 50 in 70 l vode na uro.

Ne pozabite

Sistemi Rainman niso le razsoljevalci. Uporabljamo jih lahko za proizvodnjo pitne sladke vode, kot čistilni sistem z visokim tlakom, za tuširanje, pranje plovila in še bi lahko naštevali.

RainMan, Jasmin Čauševič

Kaj o razsojevalcu Rainman pravi solo jadralec Jasmin Čauševič

Nekako si ne znam več zamisliti, da ne bi na plovbi po oceanih in na odročnih otokih ter atolih uporabljal razsoljevalca. Jaz uporabljam razsoljevalec znamke Rainman, ki je v oceanskem jadralskem svetu poznan kot vrhunska znamka, kot bi med avtomobilskimi navdušenci povedal, da vozim mercedes. V eni uri mi iz slane morske vode pripravi 70 litrov kakovostne pitne vode. Od kar ga imam na svojem plovilu, sem si omislil tudi navtični pralni stroj in Rainman zmore potešiti potrebo sladke vode tudi zanj.

Jasmin Čaušević

Več informacij

Za več informacij lahko pokličete slovenskega zastopnika za razsojevalce Rainman, Vesselspa, ki so dosegljivi na tel.: 040 231 372, www.vesselspa.com ali info@vesselspa.com