Inovacije na področju 3D-tiskanja se vrstijo druga za drugo. Pred dnevi so na trg prišli novi revolucionarni propelerji Sherrow, ki proizvedejo bistveno boljši potisk od do sedaj poznanih, izdelan je prvi komercialni čoln, ki uporablja tehnologijo Petestep gradnje trupa, danes pa je zaplul prvi čoln, ki ga niso zgradili, temveč ga je natisnil kar 3D-tiskalnik.

Tehnologija 3D-tiskanja napreduje iz dneva v dan. Njena praktična uporaba se je izkazala že na številnih področjih. V medicini se uporablja za tiskanje živih tkiv, gradbincem je uspelo natisniti celotno hišo, domače 3D-tiskalnike pa lahko uporabljamo za izdelavo majhnih priročnih predmetov, ki jih oblikujemo s pomočjo računalnika. Njihove cene so dostopne in uporaba je vedno večja.

Na Univerzi v Mainu so šli še korak dlje. Uporabili so enega največjih 3D-tiskalnikov na svetu in z njim natisnili gliser s centralno postavljeno konzolo. S podvigom so se zapisali v knjigo rekordov. Na univerzi so povedali, da gliser ni največji predmet, ki ga lahko natisnejo. Njihov super 3D-tiskalnik lahko natisne predmete dolge do 30 m, široke do 7 m in visoke do 3 m.

Prednost uporabe tiskalnika za izdelavo plovil je tudi čas. Za natis celotnega čolna so potrebovali zgolj tri dni.

Kako je nastal gliser s tehnologijo 3D-tiska, si oglejte v spodnjem videoposnetku.