Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Inovacije na področju 3D-tiskanja se vrstijo druga za drugo. Pred dnevi so na trg prišli novi revolucionarni propelerji Sherrow, ki proizvedejo bistveno boljši potisk od do sedaj poznanih, izdelan je prvi komercialni čoln, ki uporablja tehnologijo Petestep gradnje trupa, danes pa je zaplul prvi čoln, ki ga niso zgradili, temveč ga je natisnil kar 3D-tiskalnik.

Tehnologija 3D-tiskanja napreduje iz dneva v dan. Njena praktična uporaba se je izkazala že na številnih področjih. V medicini se uporablja za tiskanje živih tkiv, gradbincem je uspelo natisniti celotno hišo, domače 3D-tiskalnike pa lahko uporabljamo za izdelavo majhnih priročnih predmetov, ki jih oblikujemo s pomočjo računalnika. Njihove cene so dostopne in uporaba je vedno večja.

Na Univerzi v Mainu so šli še korak dlje. Uporabili so enega največjih 3D-tiskalnikov na svetu in z njim natisnili gliser s centralno postavljeno konzolo. S podvigom so se zapisali v knjigo rekordov. Na univerzi so povedali, da gliser ni največji predmet, ki ga lahko natisnejo. Njihov super 3D-tiskalnik lahko natisne predmete dolge do 30 m, široke do 7 m in visoke do 3 m.

Prednost uporabe tiskalnika za izdelavo plovil je tudi čas. Za natis celotnega čolna so potrebovali zgolj tri dni.

Kako je nastal gliser s tehnologijo 3D-tiska, si oglejte v spodnjem videoposnetku.

 

Komentarji