Norveško podjetje Lade AS je razvilo koncept Vindskip, ki izkorišča trup ladje kot pogonsko sredstvo.

Koncept Vindskip si je prislužil prestižno nagrado German Design Award 2020 v kategoriji Izjemne rešitve v oblikovanju. Izbor organizira Nemški oblikovalski svet, nagrade pa izbira mednarodna žirija v kateri so številni priznani strokovnjaki s področja oblikovanja, industrije, znanosti in izobraževanje. Podjetje bo prestižno nagrado za svoj koncept prejelo 7.2.2020 v Frankfurtu.

Kaj je Vindskip

Vindskip je izjemen koncept oblikovanja ladijskega trupa, ki služi kot jadro. Rešitev je izjemno učinkovita tako aerodinamično kot hidrodinamično. Namenjena je kot pomožen pogon in zmanjšuje porabo energije za pogon.

Trup ladje nad vodno gladino je oblikovan kot simetrično jadro. Ko ladja enkrat doseže primerno hitrost plovbe, bo oblika trupa zagotavljale dobršen del energije za pogon plovila v smeri naprej. Na plovilu bodo nameščene številne solarne celice, ki bodo zagotavljale električno energijo za upravljanje sistemov na ladji. Za najbolj učinkovito rabo trupa ladje, so pričeli še za razvojem programske opreme, ki bo kapitanom ladij pomagala izbrati najboljšo plovno pot glede na razmere na morju, pri čemer bo upoštevala pričakovani prihod ladje na destinacijo. Na ta način bodo ladje plule bistveno bolj ekonomično in poraba fosilnih goriv za pogon se bo drastično zmanjšala. Nov sistem za upravljanje ladij bo omogočal tudi samostojno plovbo brez človeške intervencije.