Nova luka Punat na otoku Krk

V času zaprtih meja so na Hrvaškem vseeno potekale investicije v pomorsko infrastrukturo.

V Punatu na otoku Krk so konec lanskega leta začeli izgradnjo nove luke. Obsežen projekt prenove in razširitve luke je bil predstavljen že leta 2015. Dela naj bi začeli že davnega leta 2016. A do konca lanskega leta se ni dogajalo nič. Stroji so zabrneli šele po koncu turistične sezone, ko se je začela gradnja prvega novega pomola na lokaciji luškega svetilnika, pred glavnim trgom kraja Punat. Kljub epidemiji so dela nemoteno izvajali in do 25. maja 2020 je prvi pomol v večji meri zaključen. Izvesti bo treba še dela na električni infrastrukturi in priključkih za vodo.

Nov pomol, ki meri slabih 100 m, bo omogočal privezovanje plovil z južne in severne strani. Privezi so v luki zaščiteni pred vsemi vetrovi. Valove bo povzročal le močan jugo. Projekt bo predvidoma zaključen pred začetkom glavne turistične sezone 1. julija 2020.

Slika spodaj:

Celoten projekt nove luke Punat, ki je bil predstavljen leta 2015. Z rdečo označen del bo realiziran do 1. julija 2020. Luka Punat se želi z marino Punat pozicionirati kot navtični center Kvarnerja. Njegova odlična lega v dobro zaščitenem zalivu Puntarska draga je že več kot 50 let izjemno privlačna med navtiki. Z izgradnjo nove infrastrukture so korak bliže k ciljem.

Nova luka Punat na otoku Krk