Tovorne ladje so včasih bile jadrnice. Drugega pogona kot veter in vesla niso poznali. V zadnjem stoletju smo na to pozabili. A zgodovina se ponavlja. Tovorne ladje bodo spet plule na veter.

Prva med njimi bo jadrnica z imenom Oceanbird, ki jo bo zgradil švedski konzorcij. Zaplula bo že leta 2024. Na krov bo lahko sprejela kar 7.000 vozil.

Oceanbird bo 200 m dolga tovorna jadrnica, ki bo namenjena prevozu vozil preko oceanov. Izdelana bo s pomočjo najnovejših dognanj ladjedelništva in aviacije. V višino bo merila neverjetnih 100 m, kar je skoraj dvakrat višje od običajnih tovornih ladij. Za plovbo po odprtem morju bo uporabljala zgolj veter. Njegovo moč bo črpala s pomočjo jader, ki bodo visoka 80 m. Imela bo vgrajene tudi motorje, ki pa bodo služili zgolj za manevriranje v pristaniščih.

Jadrnica bo nekoliko počasnejša od motornih tovornih ladij. Za prečkanje Atlantika naj bi potrebovala 12 dni, medtem ko ga motorne ladje preplujejo v sedmih. Pričakovano znižanje okolju škodljivih emisij bo zmanjšano za 90 odstotkov.