Švedska ladjedelnica Nimbus že od leta 1968 proizvaja plovila, ki jih odlikujejo funkcionalnost, udobje, varnost in skandinavski dizajn. Pri Nimbusu izdelujejo čolne za ljudi, ki vedo, kaj hočejo, zato je funkcionalnost osrednjega pomena pri oblikovanju njihovih čolnov.

Sredi junija pride v Slovenijo novost – Nimbus Tender 8, sicer najmanjše plovilo iz ladjedelnice Nimbus, pa vendar že dobitnik številnih nagrad. Nimbus T8 je dobitnik mednarodne nagrade Best of Boats v kategoriji Best for Fun, zmagovalec v izboru Motorboat awards 2021 v kategoriji športnih čolnov in nagrade Motor Boat Awards, ki jih podeljuje britanska navtična revija Motor Boat & Yachting.

Čoln na slabih osmih metrih (natančneje 7,93 m dolžine in 2,55 m širine) ponuja praktično vse, kar štiri osebe potrebujejo za popolno dnevno ali vikend plovbo. Navdušuje z odličnimi plovnimi lastnostmi, preprostim manevriranjem, udobnim prenočiščem za 4 osebe in ločeno kopalnico, možna pa je tudi namestitev kuhalnika. Njegove dimenzije omogočajo vožnjo na prikolici z osebnim avtomobilom, kar še dodatno poveča njegovo praktičnost.

Že ob prvem pogledu nanj je opaziti, da je vse skrbno premišljeno in izredno natančno izdelano. Premec je širok in dostopen, močna inox ograja služi kot varen oprijem, sidro je nameščeno v trupu pod premcem in celoten rob čolna je zaščiten z masivno gumo. Pohodne površine so ravne in nedrseče, bočne stranice pa visoke. Zasnova walk-around zagotavlja enostavno premikanje po čolnu. Na premcu je sedišče, ki se lahko podaljša v ležalno površino. Plovilo je zasnovano tako, da je izredno varno tudi za najmlajše.

Zasnova trupa z dvema stopnicama in ostrim premčnim delom zagotavlja izjemno vodljivost in dobro plovbo. Poganja ga Mercury zunajkrmni motor, izbirate pa lahko med 200 in 300 konjskimi močmi, oba pa odlikuje nizka poraba goriva in tiho delovanje. Potovalna hitrost je med 20 in 35 vozli, najvišja pa okoli 45 vozlov. Poraba goriva je 1,5 l/NM pri 30 vozlih hitrosti.

Glede opreme Nimbus Tender 8 navdušuje s kar nekaj inovativnimi in zelo funkcionalnimi rešitvami. Ena takšnih je zložljiva miza iz tikovine, ki je nameščena za voznikovim in sovoznikovem sedežem. Oba sedeža se lahko obrneta za 180 stopinj, miza se v zgornji poziciji zaskoči, naslonjalo krmne klopi se dvigne in tako dobimo prijeten prostor za druženje do 5 oseb.

Tudi položaj za krmilom je prijeten, saj si sedež lahko prilagodite na svojo velikost, volan pa nastavite na pravilno višino. Vetrobransko steklo iz kaljenega stekla nudi dober pogled. Hard Top iz inoxa in polprosojnega Lexana je opcijski, lahko se ga zapre s ceradami, ki so narejene tako, da je z njimi možno tudi pluti s poljubno hitrostjo.

Zastopnik za plovila Nimbus za Slovenijo je podjetje Vrtinc navtika d.o.o.  iz Ljubljane, kjer že nestrpno pričakujejo prihod Nimbusa Tender 8 v juniju, v kratkem pa bomo, v sodelovanju z njimi, izvedli in objavili tudi njegov test.

Tehnični podatki:

  • Dolžina: 7,93 m
  • Širina: 2,55 m
  • Teža (brez motorja): 2300 kg
  • Rezervoar goriva: 230 l
  • Rezervoar vode: 50
  • Hladilnik: 30 l
  • Kategorija: C8
  • Število ležišč: 2
  • Najvišja hitrost plovbe: 40+ vozlov
  • Motor: do 300 KM

Več o plovilu na Vrtinc navtika d.o.o. ali tel: +041 699 325