Prva kriterijska regata optimistov in regata za laser radial San Simon Cup 2018, ki je potekala v organizaciji Jadralnega kluba LJUBLJANA in v sodelovanju z izolskima jadralnima kluboma JK Izola in JK Burja ter ob pomoči Pomorskega društva Piran, je minila v znamenju izredno zahtevnih pogojev, v katerih pa so se organizatorji kar najbolje izkazali in verjetno sploh ne bi mogli bolje krmariti med neštetimi spremembami vetra in izrazito težkimi razmerami na regatnem polju, kar so pozitivno čutili prav vsi udeleženci. Vremenske razmere so tudi botrovale dejstvu, da se je od prvotno prijavljenih 180 tekmovalcev razreda optimist regate dejansko udeležilo za dobro tretjino manj, kriterij za razred laser 4.7 je naknadno bil zaradi vremenskih razmer odpovedan, 12 jadralcev pa se je udeležilo regate v razredu laser radial.

Organizatorji so nameravali postaviti ločeni regatni polji za rarzede laser in optimist, za kar so zagotovili potrebno število članov organizacijskega odbora in plovil, dva mednarodna regatna oficirja (David Bartol in Anastasios  Fotis) ter šest priznanih sodnikov s pisano mednarodno zasedbo iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Nemčije. Zadnji dan pred regato pa je pošteno zagodlo vreme z obilnim sneženjem, ki je pobelilo tudi Obalo. Sneženje je spremljala tudi zelo močna burja, ki je zelo ovirala prihod udeležencev v Izolo.

Kljub kaotičnim prometnim razmeram je do petka zjutraj udeležbo potrdilo 123 jadralcev v razredu optimist in 12 jadralcev v razredih laser. Pri laserjih so se organizatorji odločili, da izpeljejo regato samo za razred laser radial, ker je bilo v razredu laser 4.7 premalo prijavljenih udeležencev, zato pa so se nekateri mlajši jadralci prvič tekmovalno preizkusili v razredu z večjim jadrom za radial in hrabro zarezali v mrzle valove. Skupno so se regate udeležili mladi jadralci iz 21 klubov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Slovaške.

V petek, 2. marca, vremenski pogoji zaradi nočnega sneženja in premočne burje niso omogočali izpeljave regat, so se pa mladi jadralci kljub temu zabavali s kepanjem in postavljanjem snežaka ter pripravo jadrnic. V soboto, 3. marca, se je vreme skladno z napovedjo precej umirilo, zato je regatni odbor ob 11. uri poklical jadralce na morje. Ob rahlem vetru med 5 in 6 vozli iz različnih smeri je v oblačnem vremenu regatnemu odboru uspelo zaključiti po dva plova za obe skupini v razredu optimist in tri plove v razredu laser radial. Popoldan, ko je veter obrnil na rahlo tramontano, je organizatorjem ponagajal še dež, tako da so v hladnem vremenu komaj kakšno stopinjo nad ničlo vsi prezebli zaključili regato s poznim kosilom za vse udeležence v restavraciji San Simon Resort. V razredu optimist je tekmovalo 43 deklet in 80 fantov v dveh skupinah, od tega 22 kadetov in 16 kadetinj (letnik 2007 ali mlajši).

Za v nedeljo, 4. marca, je zaradi lepega vremena in ugodne vremenske napovedi regatni odbor najavil začetek regat že ob 10. uri.  V začetku je res potegnil ugoden veter iz južne smeri, ki je obetal uspešen plov, vendar je kmalu začel upadati do jakosti dva do tri vozle in spreminjati smer najprej na burjo in potem na tramontano ter se šele popoldan ustalil iz smeri maestrala z jakostjo med štirimi in šestimi vozli. Kljub neugodnim razmeram za jadranje jadralci niso bili slabe volje ob čakanju na veter, ker jih je grelo prijetno zgodnje pomladno sonce s temparaturami nad deset stopinj. V slalomu med spremembami smeri in moči vetra je regatnemu odboru uspel manjši čudež, da je speljal po dva plova v obeh razredih in tako na povsem regularen način zaključil regato z odbijanjem uvrstitve v najslabšem plovu in s tem uspešno zaključil kriterijsko regato.

Pri optimistih so se pri fantih in dekletih za končno razvrstitev upoštevali po trije plovi. Kot najuspešnejši so zaključili regato že prvi dan vodilni Buba Pulek (Clivo Sailing Club), Daniel Cante (JK Izola), Martin Fras (JK Izola), Andrea Nordio (SV Barcola Grignano), Jan Pernarčič (YC Čupa) in Luka Zabukovec (JK Jadro Koper). Tudi pri dekletih je zmagovalka vodila že po prvem dnevu in sicer je bila to Mija Močinić (Clivo Sailing Club), ki so ji sledile kadetinja Lisa Vucetti (SV Barcola Grignano), Alja Petrič (JK Jadro Koper), Lea Schranzhofer (SC TWV Achensee) in Marlene Rudisch (SC TWV Achensee). Med najmlajšimi kadetinjami je zmagala zelo obetavna Lisa Vucetti, sledile pa so ji Aurora Ambrož (YC Čupa), Zala Vidmar (JK Jadro Koper), Giulia Marella, (CDV Venezia) in EMA Grabnar (Clivo Sailing Club). Med kadeti se je po drugem dnevu vrstni red nekoliko spremenil in sicer so bili najboljši Vittorio Bonifacio (SV Barcola Grignano), Alessandro Mangione (YC Čupa), Giuseppe Montesano (TPK Sirena), Maj Petrič (JK Jadro Koper) in Jakov Močinić (Clivo Sailing Club).

V razredu laser radial so zaključili pet plovov, od katerih se je odbil najslabši rezultat. Med fanti so bili v ospredju Nicolo Kravanja (JK Burja Izola), Gašper Strahovnik (JK Burja Izola), Alex Veljak (JK Jadro Koper), Janez Zabukovec (JK Jadro Koper) in Andrej Fras (JK Izola). Med dekleti je v istem razredu zmagala absolutno četrta Sandra Lipovec (JK Pirat), sledili pa sta ji Maja Žibert (JK Ljubljana) in Gaja Kolarič (JK Ljubljana), ki sta tudi uspeli ugnati nekatere fante, tako da lahko na naslednjih regatah pričakujemo zanimive povračilne boje.

Po zaključku plovov so organizatorji z zaključno podelitvijo pokalov in z žrebanjem praktičnih nagrad zaokrožil uspešen regatni vikend ter se zahvalil regatnemu odboru in sodnikom za uspešno izpeljano regato in vsem udeležencem za hrabro jadranje v zimskih razmerah.  Pokale najboljšim je podelil generalni sekretar Jadralne zveze Slovenije, Romeo Podlogar.

 
 

Tekst: JZS in JK Ljubljana; Fotografije: Špela Kosec, Petra Stojsavljevic, Nada Pajtler