Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Danes se je v Palmi na španskem otoku Mallorca z regato za medalje za najboljših deset v posameznem razredu zaključila regata za pokal princese Sofije. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta jadrali dobro ter končali kot tretji, kar pa ni spremenilo njune skupne uvrstitve, devetega mesta. 

Danes je bilo na regatnem polju vetra spet malo in močno je nihal predvsem po smeri, zato je bilo jadranje taktično zahtevno. Naši dekleti sta skozi celotno regato pridobivali in končali kot tretji, skupno sta s 84 točkami na devetem mestu. 

Tina Mrak: “Regato na Palmi sva končali na skupnem 9. mestu. Mislim, da je bil celoten teden kar zahteven, to regato sva vzeli kot zelo dober trening za preizkusiti novo jadrnico in opremo. Nekaj malenkosti imava še za izpopolniti in mislim, da bova prišli v Hyeres zelo dobro pripravljeni in poskusili ta rezultat še izboljšati. ”

Veronika Macarol: “Današnja regata za medalje je bila zelo zanimiva, imeli smo šibak veter z obale, bilo je zelo nestabilno. Na startu smo imeli zastavo za prosto ‘pumpanje’, tako da se je bilo res treba boriti od starta vse do cilja. Prvo bojo sva obrnili kot osmi, celo regato pridobivali in prišli v cilj kot tretji.”

Dekleti sta na Palmo prispeli s povsem novo jadrnico, ki je pred tem še nista preizkusili, kar je delno botrovalo k slabši uvrstitvi od želene. Veronika Macarol: "Ker je kontejner iz Miamija zelo zamujal, nisva mogli pred odhodom opraviti treningov doma. Kontejner z opremo je prišel v Slovenijo tik pred pričetkom regat, tako da nismo mogli opraviti niti treningov na Palmi, kot smo si sprva zadali. Tukaj sva prvič preizkusili tudi novo jadrnico in opremo.”

Trener Tomaž Čopi: “Sicer kratek teden, a za nas je bil tokrat malo daljši kot ponavadi, ker ni šlo vse tako, kot bi moralo. Obe sta se predvsem ukvarjali s samo jadrnico, z nastavitvami, mislim pa, da ni bil problem predvsem v tem, ampak v njima. Malček je bil problem tudi, da sta uporabljali stara jadra, ki so bila že v Miamiju in so se peljala v kontejnerju gor in dol ter v mojem kovčku na letalu, tako da moram reči, da sta imeli v primerjavi s konkurenco bistveno slabša jadra. Ni pa to razlog - ampak kljub vsemu, z vsemi težavami sta na koncu prijadrali v medal race, kar tudi ni slabo, Treba je vedeti, da ne gre vedno vse najboljše in se nekaj iz tega naučiti.”

Zmagali sta Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Hoshioka (56 točk), drugi ostajata Britanki Hannah Mills in Eilidh Mcintyre (58 točk), na tretje mesto pa sta se povzpeli Švicarki Linda Fahrni in Maja Siegentahler (59 točk).

Naslednja regata za naši dekleti, ki šteje kot regata svetovnega pokala, bo od 22. do 29. aprila v Hyeresu.

Besedilo: WindPress