RC44, Portorož

Portorož, 10. maja 2018 - V Portorožu se je danes začela druga regata sezone za jadralni razred RC44. Čeprav je bila vetrna napoved šibka in so zjutraj zastave v portoroški marini visele z drogov, jadralci pa so zaskrbljeno pogledovali proti morju, pa se je veter kmalu po poldnevu le dovolj okrepil, da so odpeljali vse tri predvidene plove. Na veliko veselje domače javnosti je v prvem zmagal slovenski Ceeref Igorja Laha, v drugem pa ruska Nika, na kateri jadrajo trije slovenski jadralci Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc. Ceeref je s še enim solidnim rezultatom v tretjem plovu prevzel tudi skupno vodstvo po prvem dnevu. 

V prvem plovu je floto povedel Lepicov Aleph, Lahov Ceeref pa je vknjižil pomembno prvo zmago. Nekoliko slabše je startala Nika, velik del prve regate jadrala pokrita ter končala kot zadnja. V drugem plovu je ekipa Nike nekoliko spremenila nastavitve jamborja in odjadrala za zmago. V tretjem plovu je Nika končala na tretjem mestu, zmaga je pripadla Chrisu Bakeu in njegovi britanski ekipi Team Aqua, Ceeref pa je bil četrti, kar je bilo dovolj za skupni prevzem vodstva.

Igor Lah, Team Ceeref: “Zmaga v prvi regati je sigurno odlična, da ti veliko vzpodbude za naprej. Danes smo imeli izredno težke razmere, zelo lahek veter, zato je bilo težko krmariti. Kot kaže smo naredili vse prav, skušal sem držati idealno linijo, dobro smo izkoriščali zasuke vetra. V tako lahkem vetru ni počitka, potrebna je popolna koncentracija. Na koncu nam je uspelo, a v zadnji regati bi lahko bili prvi ali zadnji. Seveda sem vesel, da vodimo, a pred nami so še trije dnevi in najpomembnejše je, kdo bo vodil zadnji dan.”

RC44, Portorož

Tomaž Čopi, Team Nika: “V prvi regati smo ugotovili, da nimamo pravilno natrimanega jamborja, tako da smo pravzaprav dva trening dneva ugotavljali toplo vodo, mislili smo, da gremo dobro, pa se je danes med regato izkazalo, da v bistvu nismo šli. Potem smo vrnili jambor na nastavitve, kot smo jih imeli ponavadi in to je bilo vidno že takoj v drugi in tretji regati.” , in nadaljeval o prednosti domačega terena: “Trenerji ostalih ekip veliko komunicirajo in opazujejo, kaj mi počnemo, in ne potrebujejo dolgo, da ugotovijo, kaj je prednost. V jadranju lahko počneš, kar si želiš, samo če si spredaj. Problem je, ko si zadaj in te drugi pokrivajo ter moraš obračati v smer, kamor si ne želiš.” 

Prvi regatni dan v Portorožu je tako jadralce pričakal z zelo nepredvidljivimi in zahtevnimi razmerami in v tako izenačeni floti med prvim in zadnjim mestom ni veliko prostora. Kar dve jadrnici, Team Nika in Team Aqua, sta danes eno regato končali z zmago in eno na na zadnjem mestu. Oziroma, kot je lepo povzel Igor Lah: “Posadka, ki bo vsak plov med prvimi tremi, bo na koncu zmagala. Ne smemo si privoščiti šestega ali sedmega mesta in v tem primeru uspeh ne bi smel izostati.” 

Za jutri je spet napovedan podobno šibek veter, start prvega plova je predviden za ob 12. uri.