Volvo ocean Race, Cardiff

Regato pred angleškim pristaniščem Cardiff je osvojila ekipa Dongfeng. Drugi rdeči čoln; MAPFRE, se je uvrstil na drugo mesto in zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi priobalnih regat.

Vse tri vodilne ekipe v skupni razvrstitvi priobalnih regat, so na včerajšnji regati pred Cardiff-om obranili stopničke v skupni razvrstitvi. Ekipa Dognfeng je v zadnjem krogu jadrala odlično in si zagotovila zmago na regati.

"Zelo smo veseli. Vedno je izjemen užitek zmagati na priobalni regati. Mislim, da dobro napredujemo kot ekipa na priobalnih regatah in uvrstitve dobro vplivajo na moralo celotne ekipe. To je dobra popotnica za dve priobalni regati, ki sta še pred nami.", je povedal skipper ekipe Dongfeng, Charles Caudrelier, po prihodu v cilj.

Vodilna ekipa v skupni razvrstitvi priobalnih regat MAPFRE, je z drugim mestom uspela obraniti svoje vodstvo v skupni razvrstitvi priobalnih regat. Zelo dobro se je celo popoldne borila tudi ekipa Brunel in utrdila svojo pozicijo na tretjem mestu.

Pogoji na regati so bili odlični. Vetrovi so pihali s hitrostjo okrog 10 vozlov, morski tokovi med menjavo plime in oseke so bili zmerni. Številčna množica gledalcev je regato spremljala na plovilih in na obali.

Nekaj trenutkov pred štartom je ekipa Vestas že plula tik ob štartni črti z obilico časa do začetka. Približala se jim je ekipa Brunel in jih je potisnila preko črte. Po strelu pištole, se je najbolje znašla ekipa Akzonobel. Do prve oznake so pluli odlično in obrnili kot prvi. Pred oznako je bila prava gneča. Ekipa Dongfeng je obrnila kot druga z nekaj metri zaostanka, Brunel kot tretji im Sun Hung Kai Scallywag kot četrta. Turn the Tide on Plastic je obrnila kot peta, MAPFRE kot šesta, le 2 sekundi za njimi pa ekipa Vestas, kljub temu, da je morala ponoviti štart.

Ekipa Akzonobel je vodilno pozicijo vse do četrte oznake. Ekipa Dongfeng je obrnila s štiri sekundnim zaostankom, MAPFRE pa se je prebila na tretje. Plovbo z vetrom je najbolje izkoristila ekipa Dongfeng in se zavihtela v vodstvo. Akzonobel je začel zaostajati in padel na četrto mesto. Prehitela jih je tudi ekipa Brunel.

Dongfeng je vodstvo povečevala. Enipa MAPFRE na drugem mestu je zastajala približno 200 m. Njihov zaostanek v cilju je znašal 49 sekund. Brunel na tretjem je nabral še 24 sekund zaostanka več. Ekipa Akzonobel, ki je vodila večino regate, je priplula kot četrta z 1:50 zaostanka. Ekipa Vestas, ki je morala ponoviti štart, je končala kot peta, sledili pa sta še ekipi Sun Hung Kai/Scallywag in kot zadnja Turn the Tide On plastic.

Regata se nadaljuje v nedeljo ob 14.00 uri.  ko bo flota izplula iz angleškega Cardiffa v Gehteburg na Švedskem.

Posnetek priobalne regate Cardiff

Trenutna razvrstitev v skupnem seštevku priobalnih regat

  Mesto Ekipa / Regata Alicante Lisbon Cape Town Hong Kong Guangzhou Auckland Itajai Newport Cardiff Skupno  
  1 MAPFRE 7 6 6 6 7 5 7 6 56  
  1 Dongfeng Race Team 6 5 7 7 2 7 5 3 7 49  
  3 Brunel 4 7 2 4 6 3 3 5 41  
  4 AkzoNobel  2 4 5 5 5 6 6  2 4 39  
  5 Vestas 11th Hour Racing 5 3 3 0 0 4 2  5 3 26  
  6 Team Sun Hung Kai/Scallywag 3 2 1 3 4 2 0 2 21  
  7 Turn the Tide on Plastic 1 1 3 2 3 1 4  1 1 17