Volvo Ocean Race

Pričela se je sklepna etape regate Volvo Ocean Race 2017/18. Jadralci bodo iz Švedskega Gothenburga najprej zapluli proti severu, do kontrolne točke pri otoku Straholmstein, kjer bodo obrnili proti jugu do danskega mesta Aarhus. Nato pa se bodo vrnili do skrajnega severa Danske, zapluli v Severno morje in 1000 nmi dolgo plovbo zaključili v nizozemskem mestu Haag.

Kljub temu, da so jadralci že obpluli svet so razlike v skupni razvrstitvi regate izjemno majhne. Ekipa MAPFRE a prvem in Brunel na drugem imata enako število točk. Dongfeng na tretjem zaostaja le eno točko. Ostale ekipe zaostajajo preveč da bi se vpletle v boj za stopničke. Kljub temu, da etapa ne bo oceanska bo odločala o zmagovalcu letošnje regate.

Včeraj je izpred Gothenborga floto jadrnic pospremila številna množica gledalcev na plovilih in na kopnem. Iniciativo za zmago na etapi je prevzela kitajska ekipa Dongfeng, ki za vodilnima zaostaja eno točko. Vodilni ekipi MAPFRE in Brunel sta pričeli ravno obratno. Brunel je Gothenburški arhipelag zapustila kot šesta  in MAPFRE kot zadnja. Pri plovbi proti severozahodu, proti kontrolni točki pred otokom Straholmstein, je prva na plin pritisnila ekipa MAPFRE. Z odlično plovbo so se uspeli zavihteti na drugo mesto in ekipi Dongfeng najavili, da vodilne pozicije v skupnem seštevku ne bodo spustili iz svojih rok. Po 20 urah plovbe je na kontrolni točki prva obrnila ekipa Dongfeng, ekipa MAPFRE kot druga pa z le 0,3 nmi zaostanke. Ekipa Brunel je plula slabše. Obrnili so kot peti z 4 nmi zaostanka.

Danes jadralci nadaljujejo plovbo proti jugu. Severni vetrovi pihajo s hitrostjo okrog 20 vozlov. Ekipa Dongfeng je svojo prednost pred AMPFRE nekoliko povečala. Trenutno imajo 3 nmi prednosti. Na tretjem mestu pluje ekipa Vestas z 10 nmi zaostanka. Ekipa Brunel je pridobila mesto in pluje kot četrta z 22 nmi zaostanka. Ekipe Turn the Tide On Plastic, Akzonobel in Sun Hung Kai/Scallywag zaostajajo 30 nmi.

Volvo Ocean Race 2018

  Mesto Ekipa Razdalja do cilja  
  1.  Dongfeng 727,0 nmi  
  2. MAPFRE +5,2 nmi  
  3. Vestas +7,8 nmi  
  4. Brunel +9,5 nmi  
  5. AkzoNobel +11,1 nmi  
  6. Turn The Tide on Plastic +17,6 nmi  
  7. Sun Hung Kai/Scallywag +49,9 nmi