Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

V danskem Aarhusu se nadaljuje svetovno prvenstvo za olimpijske razrede, na katerem v olimpijskem dvosedu 470 nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Danes ste dekleti jadrali bolje, prvo regato končali na 6. in drugo na 19. mestu in tako napredovali za eno mesto tudi v skupni razvrstitvi, trenutno sta 13. z 39 točkami.

Tina Mrak: “Za nami je drug regatni dan, odvozili smo dve regati v osmih do dvanajstih vozlih vetra. Nekoliko sva izboljšali starte, kar se je še posebej pokazalo v prvi regati, bili sva tudi na bolj favorizirani strani in v ospredju lažje dobro odjadrali. Start druge regate je bil mogoče nekoliko slabši, a ko sva imeli priložnost se približati skupini, tega nisva izkoristili, ostali sva preveč na levem ‘laylinu’ in bojo obračali v ozadju. Zelo sva se morali potruditi, da sva potem do cilja nadoknadili nekaj mest.”

Veronika Macarol: “Ja, v prvi regati sva res dobro startali, na prvo bojo sva prispeli kot enajsti, se tudi naprej dobro borili in končali regato kot šesti. To je bila najina zelo dobra regata. Podobno sva skušali narediti tudi v drugi regati, a start ni bil tako dober, v nekaterih trenutkih se nisva prav odločili, postavili sva se na mesto brez izhoda, tako da sva prvo bojo obračali kot 41., potem se še toliko bolj borili v krmo, kjer sva še najbolj pridobivali in na koncu prišli v cilj kot 19.”

Po drugem dnevu sta vodsto prevzeli Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (10 točk), na drugo mesto sta se povzpeli Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (11 točk), tretji pa sta Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (12 točk). 

Za jutri je napovedanega nekoliko več vetra, start prve regate je predviden za ob 14.30.

V razredu finn so danes uspeli nadoknaditi včerajšnji izpuščeni plov ter tako odjadrali tri plove. Liam Orel je bil danes v prvem plovu diskvalificiran, z uvrstitvama na 20. in 33. mestu v preostalih dveh pa skupno zaseda 62. mesto (85 točk); Jan Orel je skupno na 66. mestu (90 točk) z današnjimi uvrstitvami 30., 29. in 31.
 
V razredu laser radial sta s prvimi plovi začeli sestri Lin in Kim Pletikos, odjadrali pa so dva plova v dveh skupinah. Lin Pletikos, ki je bila kot naša najmlajša reprezentantka tudi zastavonoša na včerajšnji uradni otvoritvi svetovnega prvenstva v jadranju, je z uvrstitvama na 23. in 31. mesto v svoji skupini po prvem dnevu skupno na 57. mestu (54 točk), Kim Pletikos pa je prijadrala na 48. in 27. mestu v svoji skupini in je trenutno skupno na 76. mestu (75 točk).
 
Z jadranjem so danes začeli tudi v razredu laser standard, v katerem jadrata Žan Luka Zelko in Nik Pletikos. V treh skupinah so uspešno odjadrali dva plova. Žan Luka Zelko je v svoji skupini prijadral na 29. in 26. mestu ter po prvem dnevu zaseda skupno 99. mesto (55 točk), Nik Pletikos pa je z uvrstitvama na 30. in 45. mestu po prvem dnevu skupno 119. (75 točk).

Vir: Windpress