Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski

Slovenski jadralci, ki so tekmovali tudi na nedeljski 50. jubilejni Barcolani, so se v soboto pomerili v reli regati Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski. Ob 11. uri so se izpred hotela Kempinski Palace Portorož, ki je tudi glavni pokrovitelj regate, pognale slovenske jadralne posadke, na štartu pa so jih pozdravili slovenski ljubitelji jadranja in ambasador regate Vasilij Žbogar. Prek ciljne črte je prva prijadrala posadka Tutta Trieste 2, ter s tem osvojila tudi prestižno nagrado glavnega pokrovitelja.

Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski

Na sončno sobotno jutri se je ob 11.00 uri pred portoroškim hotelom na startu regate Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski zbralo 62 jadrnic, kar je v že peti ediciji te regate rekordno število. Ob zvoku startne sirene so se jadralci pognali proti Trstu, kjer se tradicionalno začne Barcolana. Po slabih dveh urah so v cilj pripeljale že prve jadrnice. V napeti dirki je na koncu zmagala jadrnica Tutta Trieste 2 iz Črne Gore skiperja Miloša Radonjića, ki je do cilja potrebovala uro in petdeset minut. Drugo in tretje mesto pa sta osvojili slovenski jadrnici Adriatic Europa s skiperjem Dušanom Puhom in Clean Sport One z Juretom Orlom. Na cilju je vse tekmovalce na pomolu Audace pozdravilo Godbeno društvo Prosek ter številni slovenski in tuji jadralski navdušenci.

Vasilij Žbogar, Goran Djordjevic, Taia2

»Jadranje ima v Sloveniji, še posebej na obali, prav posebno mesto med ljubitelji športa, saj se lahko domači jadralci pohvalijo z res izjemnimi uspehi na največjih tekmovanjih kot so svetovna in evropska prvenstva, ter olimpijske igre. Zato nam je v čast, da smo glavni pokrovitelj regate Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski in da lahko podelimo nagrade tistim, ki so danes ujeli največ vetra v svoja jadra,« je na podelitvi nagrad najboljšim izpostavil Tomislav Hrala, direktor prodaje in marketinga Kempinski Palace Portorož. S pokroviteljstvom portoroški hotel obeležuje tudi obletnico, njihov lastnik MK Group pa 10 let, odkar so začeli razvijati svojo turistično divizijo.

Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski letos poteka že petič, prvič iz Portoroža. Regata je v zadnjih letih postala eden izmed najbolj prepoznavnih dogodkov, ki se odvijejo vsako leto drugi vikend v oktobru. Še posebej za slovenske jadralce predstavlja Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski odličen test za nedeljsko dirko. Tudi zaradi tega je portoroški hotel k sodelovanju povabil najuspešnejšega slovenskega jadralca v zgodovini, dobitnika kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah, Vasilija Žbogarja.

»Zelo me veseli, da se je regata Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski med slovenskim jadralci in ljubitelji jadranja prijela. Še danes se v živo spomnim, kako sva z bratom postavljala temelje prve reli regate, zato sem danes s ponosom pozdravil naše jadralne posadke, ki se vsako leto zberejo v večjem številu,« je o regati in njenih začetkih povedal Vasilij Žbogar.

Vasilij Žbogar, Tutta Trieste 2, Miloš Radonjić

Poleg prvega mesta in prehodnega pokala, ki so ga prejeli iz rok najuspešnejše slovenske smučarke Tine Maze, si je zmagovalna posadka prislužila tudi nagrado glavnega pokrovitelja, vikend paket razvajanja v njihovem pet zvezdičnem hotelu, ki jo je na podelitvi nagrad najboljšim predala predstavnica hotela Kempinski Palace Portorož Petra Zierer. Dogajanje na podelitvi je z glasbenimi vložki popestrila slovenska glasbena umetnica Tinkara Kovač.

V nedeljo je v odličnih vremenskih razmerah v Trstu sledila težko pričakovana 50. jubilejna Barcolana v organizaciji jadralnih klubov TPK CNT Sirena in SVBG, svoj sloves največje regate na svetu s skupnim startom pa je močno utrdila z rekordnim številom 2688 jadrnic, med katerimi je bilo kar 182 slovenskih. Tako s ponosom ugotavljamo, da se je regate Go To Barcolana from Slovenia by Kempinski udeležila kar tretjina vseh slovenskih posadk na Barkolani. Razplet jubilejne 50. Barkolane je bil tesen, po 57 minutah in 4 sekundah je bilo jasno, da je zmagala italijanska posadka z jadrnico Spirit of Portopiccolo in tako ubranila svojo lanskoletno zmago, le dobro minuto za njo je prek cilja prijadrala jadrnica Tempus Fugit s časom 58 minut in 14 sekund, na kateri je bil tudi slovenski jadralec Mitja Kosmina, tretja pa je bila slovenska jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca, do cilja pa je potrebovala eno uro, 5 minut in 27 sekund.

Besedilo in foto: Kempinski Palace Portorož