Danes ob 15.00 uri se je izpred luke Zlarin pričela peta tradicionalna regata "Regata okrog otoka Dugi" - "Round Long Island Race"

Izpred luke je letos izplulo 23 jadrnic, med njimi številne slovenske. Na 130 nmi dolgo plovbo so se podali mimo otoka Kaprije, proti Kornatom in nato po zunanji - zahodni strani otoka Dugi. Svetilnik Dugi Rat na severu otoka morajo jadralci pustiti na svoji desni, nato pa zapluti proti vzhodu v Zverinački kanal in nadaljevati plovbo proti otoku Zlarin po vzhodni strani otoka Dugi.

Plovbo je izjemno dobro pričela slovenska posadka Dušana Ušeničnika na jadrnici Karpo. Med plovbo po jugozahodni strani otoka Dugi je prišlo do nesreče in glavno jadro se je poškodovalo, da plovba ni bila več varna. Ekipa je žal morala po skoraj petih urah odlične plovbe zapustiti regato in sedaj s pomočjo motorja pluje v zaliv Telaščica.

Le 20 minut za jadrnico Karpo je zaradi težav z jamborom odstopila jadrnica Sierra, jadrnica Ca-sa pa je odstopila kmalu po prihodu na Kornate.

Trenutno najbolje pluje ekipa Porta. Plujejo mimo svetilnika Veli Rat na severu otoka in bodo kmalu obrnili proti severovzhodu. Do cilja jih loči le še 55 nmi.