Zadnje iz eTrgovine

24.90€

V enem letu je slovenski solo jadralec Jasmin Čaušević na svoji tretji etapi, t.i. Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34), preplul 9023 NM. Odrinil je s Karibov iz otoka Martinik in plul po Karibskem morju do otokov ABC (Aruba, Curacao, Bonaire), ter potem od tu zaplul na  nov kontinent, Srednjo Ameriko. Obiskal je otoke San Blas v Panami, kakor tudi sam del Paname z velemestom Panama City. Tukaj je prvič na svojo barko vzel sojadralca. Preplula sta Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. V njem sta najprej zaplula do otokov Las Perlas, ter preplula 4204 NM čez del Tihega oceana brez kopnega. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa, 30 dni ali 2932 NM sta neprekinjeno jadrala, saj sta imela še samo cca 40 litrov goriva, ki je služilo za rezervo. Dosegla sta Markeško otočje v Francoski Polineziji, kjer je Gregor po  zapustil barko.

Po obisku in ogledu otokov Hiva Oa, Nuku Hiva, Fatu Hiva, Tahuata in Ua Pou je odjadral za arhipelag Tuamotu, ter se ustavil na atolih Kauehi in Fakarava. Naslednji na poti so bili Družbeni otoki z otokom Tahiti, Moorea, Raiatea, Taha`a, Bora Bora in Maupiti. Skoraj 700 NM je potreboval do Cookovih otokov in atola Palmerston, ter zaplul še nadaljnjih 700 NM proti otočju kraljevine Tonga in se največ zadrževal v skupini otokov Vava`u, na koncu pa je obiskal še Tongatapu.

Vse zgoraj navedeno je strnil v nov, njegov že tretji potopis, ki ga je naslovil Skriti paradiž. Kot je sam enkrat napisal, so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij. Knjiga je opremljena kot vse tri njegove prejšnje knjige v trdi vezavi, je šivana in je knjiga za vse večne čase.

Jasmin Čauševič: Skriti paradiž

Zadnji video

Žiga Polanc, Atlantic Rally for Cruisers

Posodobljeno: 30.11.2018 ob 9.00

Danes zjutraj je Žiga Polanec že zelo blizu cilja. Preplul je že 1766 nmi Atlantika in do cilja ga loči le še 344 nmi. Še vedno pluje s hitrostjo okrog 8,5 vozla. V cilju ga že pričakujejo. Če bo nadaljeval v tem tempu, bo ciljno črto prečkal jutri zvečer okrog 21.00 ure.

Na drugem mestu pluje jadrnica Axeline 2, ki jo krmari Kjell Inge Haiberg. Klub temu, da je že preplul 1727 nmi, pa za Žigom zaostaja že 100 nmi. Očitno je bil Žiga sposoben pluti po optimalni, najkrajši poti, zaradi česar si je prijadral tako lepo porednost. Če bo Norvežan tudi v nadaljevanju plul s hitrostjo okrog 7,5 vozla, bo v cilj priplul 2. decembra okrog 12.00 ure, kar bo 15 ur za vodilnim slovenskim jadralcem Žigo Polancem.

Nas tretjem mestu še vedno pluje jadrnica The Project, ki jo krmari Anglež Andrew Budgeon. Na jadrnici Sigma 38, ki je bistveno manjša od jadrnic pred njimi, pluje izjemno dobro. Slovenec Žiga Polanc pluje na jadrnici X65, Norvežan pa na Baltic 56. Angleževa Sigma je očitno izjemno hitra. Za našim jadralcem trenutno zaostaja 180 nmi in 80 nmi za Norvežanom, pred najbližjimi zasledovalci ima 10 nmi prednosti, pred prvo večjo skupino pa 70 nmi.

Komentarji