Zadnje iz eTrgovine

24.90€

V enem letu je slovenski solo jadralec Jasmin Čaušević na svoji tretji etapi, t.i. Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34), preplul 9023 NM. Odrinil je s Karibov iz otoka Martinik in plul po Karibskem morju do otokov ABC (Aruba, Curacao, Bonaire), ter potem od tu zaplul na  nov kontinent, Srednjo Ameriko. Obiskal je otoke San Blas v Panami, kakor tudi sam del Paname z velemestom Panama City. Tukaj je prvič na svojo barko vzel sojadralca. Preplula sta Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. V njem sta najprej zaplula do otokov Las Perlas, ter preplula 4204 NM čez del Tihega oceana brez kopnega. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa, 30 dni ali 2932 NM sta neprekinjeno jadrala, saj sta imela še samo cca 40 litrov goriva, ki je služilo za rezervo. Dosegla sta Markeško otočje v Francoski Polineziji, kjer je Gregor po  zapustil barko.

Po obisku in ogledu otokov Hiva Oa, Nuku Hiva, Fatu Hiva, Tahuata in Ua Pou je odjadral za arhipelag Tuamotu, ter se ustavil na atolih Kauehi in Fakarava. Naslednji na poti so bili Družbeni otoki z otokom Tahiti, Moorea, Raiatea, Taha`a, Bora Bora in Maupiti. Skoraj 700 NM je potreboval do Cookovih otokov in atola Palmerston, ter zaplul še nadaljnjih 700 NM proti otočju kraljevine Tonga in se največ zadrževal v skupini otokov Vava`u, na koncu pa je obiskal še Tongatapu.

Vse zgoraj navedeno je strnil v nov, njegov že tretji potopis, ki ga je naslovil Skriti paradiž. Kot je sam enkrat napisal, so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij. Knjiga je opremljena kot vse tri njegove prejšnje knjige v trdi vezavi, je šivana in je knjiga za vse večne čase.

Jasmin Čauševič: Skriti paradiž

Zadnji video

Žiga Polanc Žiži - ARC2018

V soboto ob 14:01:00 uri po lokalnem času je v cilj letošnje regate Atlantic Rally for Cruisers+ priplul najhitrejši letošnji jadralec, Slovenec Žiga Polanc.

Žiga Polanc Žiži - ARC2018

Žiga Polanc je bil s svojo sedemčlansko posadko na Atlantiku 10 dni. Jadral je na hitri jadrnici X-Yacht X65 z imenom Nika. Od izhodiščne marine Mindelo na Zelenortskih otokih, do cilja v Santa Lucii na Karibih je moral prepluti 2100 nmi. Za hitro plovbo so zaslužni tudi konstantni pasati, ki so pihali vse dni plovbe. Žigu Polancu je večino časa uspelo pluti s hitrostmi med 8 in 9 vozli, kar je zadostovalo, da je konkurenco pustil za več kot 100 nmi za sabo. Pred ciljem so ga pozdravila številna plovila.

Po prihodu v cilj je Žiga povedal:

"Večina moje ekipe je prvič na Karibih. Sem zelo navdušen, saj je bil letošnji ARC+ zame prvo prečkanje oceana."

Kot druga je v cilj priplula norveška jadrnica Axeina 2. Pripluli so danes ob 8.08 uri zjutraj po lokalnem času. Trenutno najbliže cilju pluje angleška  jadrnica The Project. Prepluti morajo še 100 nmi. V cilju jo pričakujejo jutri popoldne.

Komentarji