TIna Mrak, Veronika Macarol, Miami, 470

Danes se v Miamiju na Floridi začenjajo prvi plovi druge regate svetovnega pokala za olimpijske razrede v sezoni 2019. V razredu 470 se je udeležujeta naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki bosta v konkurenci najboljših regatne dneve na vodi izkoristili tudi kot dragocen trening pred poletnim svetovnim prvenstvom ter testnim dogodkom na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto na Japonskem - zagotovo pa skušali ponoviti tudi lanski uspeh, zmago na tem istem dogodku.

Tokratna regata je za naši jadralki prva v letošnji sezoni in tudi prva v tako zelo pomembnem predolimpijskem letu. V Miamiju sta že dobrih deset dni, ki sta jih izkoristili za kakovosten trening, znotraj katerega sta se udeležili tudi tridnevnega Severnoameriškega prvenstva. 

Tina Mrak:

“Severnoameriško prvenstvo sva izkoristi za trening in da sva se ponovno privadili na jadrnico, saj sva doma v teh zimskih mesecih opravili le manjše število treningov na morju, bolj smo se posvetili kondiciji in telesni pripravi. S to regato pa se začenja sezona in s tem tudi več treningov na morju. Tukaj je zbrana vsa konkurenca, vse najboljše punce na svetu, tako da bova dali res vse od sebe, da izkoristiva še ta teden regat, da se spopadeva z njimi. Tudi letos ciljava visoko in ne glede na to, kar sva doslej dosegli, bova skušali ponoviti lansko zmago.”
TIna Mrak, Veronika Macarol, Miami, 470

Dekleti sta s treningom v Miamiju zadovoljni, pogoji so bili dobri in uspešno sta jih izkoristili. 

Tina Mrak:

“Ja, pogoji so bili res zelo lepi, vsak dan smo imeli veter iz različnih smeri in različne jakosti, tako da sva jih res dobro izkoristili, tudi s trening regaticami z vso konkurenco, tako da mislim, da sva se dobro pripravili in da lahko danes optimistično zajadrava v prvi regatni dan.”

V letošnji sezoni naši dekleti načrtujeta še dva res pomembna nastopa - svetovno prvenstvo ter v jadralskem žargonu tako imenovani “test event”, ki bo nekakšna simulacija olimpijskih iger na bodočem olimpijskem prizorišču in se ga bo lahko udeležila le po ena izbrana posadka iz vsake države. 

Veronika Macarol:

“Predolimpijsko leto je za naju seveda zelo pomembno, predvsem dogodki, ki se bodo odvijali na olimpijskem prizorišču. Letos bova dali prednost svetovnemu prvenstvu na Japonskem ter “test eventu”, pred tem pa se bova udeležili tudi vseh regat svetovnega pokala, kjer se bova potrudili in dali popolnoma vse od sebe ter stopnjevali formo do svetovnega prvenstva.”

Dekleti načrtujeta tudi nastop na odprtem evropskem prvenstvu v začetku maja v italijanskem Sanremu, svetovno prvenstvo bo med 2. in 9. avgustom v Enoshimi, ki mu bo od 15. do 22. avgusta na istem prizorišču sledila predolimpijska poskusna regata.

Regate v Miamiju se v ženskem 470 udeležuje 29 posadk, z regatami za odličja pa se bo zaključila 3. februarja.