Tina Mrak - Veronika Macarol

Tina Mrak in Veronika Macarol sta si na pokalu princese Sofije v razburkanem morju pred špansko Palmo de Mallorco prijadrali končno tretje mesto. V finalni regati najboljše deseterice razreda 470 sta bili Slovenki šesti in s 67 točkami zadržali tretje mesto.

“Za nami je zelo zanimiv dan. Bilo je okrog 20 vozlov vetra in ogromen val, ki se je lomil. Zato smo morali na začetku zaradi varnosti čakati, ker je ob obali voda zelo plitva in je bilo nevarno, da se prevrnemo. Potem pa smo šli vendarle na start. Najbolj pomembno je bilo varno priti na morje in nato nazaj na obalo,” je kaotične razmere opisala flokistka Macarolova.

Izbrali sta pravo taktiko

Tina Mrak je že pred finalno regato napovedala, da bosta z Veroniko skušali čim bolje odjadrati in ostati pred Kitajkama tudi v finalnem plovu.

“V regati za medalje sva dobro startali in se držali leve stranice polja poleg kitajske posadke, vendar so se jadrnice z desne strani prebile v ospredje. Medve sva bili bolj v ozadju, na slabši vetrovni stranici regatnega polja, za Kitajkama, ki pa sva ju prehiteli in pred njima ostali do konca,”je potek odločilne bitke strnila Veronika.

Zmagala je olimpijska prvakinja Britanka Hannah Mills s flokistko Eilidh McIntyre (39 točk). Drugi sta bili Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (56 točk), Mrakova in Macarolova sta jih na tretjem mestu zbrali 67, šest manj kot četrtouvrščeni Kitajki Mengxi Wei in Haiyan Gao (73 točk).

Domov se vračata z lepimi vtisi

“Celoten teden regat je bil zelo pozitiven. Pokazali sva, da lahko v vseh pogojih dobro jadrava. Z nastopi na Palmi sva zadovoljni, seveda pa bi lahko nekatere stvari bolje opravili. Vendar je to dober začetek sezone regat v Evropi. Prisotna je bila vsa najboljša svetovna konkurenca. Sedaj pa že hitiva s pakiranjem. Zvečer se odpraviva domov in po štirih dneh že odpotujemo v Genovo, na naslednjo regato svetovnega pokala,” je z opravljenim delom zadovoljna Tina Mrak.

Vir: JZS.si