Velikonočna regata

Velikonočni prazniki so čas, ko morje pred Izolo in Bernardinom preplavi nešteto belih jader. Za veličasten prizor, ki mu bomo ponovno priča ta konec tedna, sta zaslužna Jadralni klub Burja in Jadralni klub Pirat, saj že tri desetletja organizirata Izola Spring Cup in Velikonočno regato, na katerih se bo letos pomerilo skoraj 700 tekmovalcev iz 15 držav.

Dva dni pred uradnim odprtjem 32. Izola Spring Cup-a je na seznamu prijavljenih 236 jadralcev (178 posadk) iz 11 držav, nastop na 27. Velikonočni regati pa je do danes potrdilo kar 450 tekmovalcev iz Avstrije, Azerbajdžana, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Italije, Lihtenštajna, Malte, Nizozemske, Portugalske, Slovenije, Srbije, Slovaške in Ukrajine.

Jadralci, njihovi starši in trenerji se že od sobote zbirajo na prizoriščih, medtem ko so gostitelji v polni pripravljenosti, da jih sprejmejo medse in jim pričarajo tisto nepozabno vzdušje, zaradi katerega se športniki radi vračajo že vsa ta leta.
Velikonočna regata in Spring Cup polnita sobe v Izoli in Portorožu
Pomen tako množičnega obiska za promocijo Izole in Portoroža v mednarodnem prostoru je težko izmeriti v številkah, so pa vpliv Velikonočne regate na lokalni turizem lani ocenjevali strokovnjaki s Fakultete za turistične študije v Portorožu. Slednji so v raziskavi ugotovili, da četrtina udeležencev ustvari med 7 in 8 nočitev v hotelih, četrtina je enako dolgo nastanjenih pri zasebnikih, za bivanje pa porabijo povprečno 625 EUR na osebo.

Od jadralskih gostov imajo veliko tudi gostinci, pri katerih posamezniki za hrano in pijačo odštejejo približno 245 EUR, za jadralne pripomočke v času obiska namenijo do 140 EUR na osebo, za spominke 55 EUR, za druge izdelke in storitve pa okoli 77 EUR.

Z vrednotenjem ekonomskega učinka bodo v JK Pirat nadaljevali tudi letos, saj jim študija poleg prihodkov iz gostinske dejavnosti in naslova nočitev nudi tudi natančnejši vpogled v splošno zadovoljstvo obiskovalcev (izmed 50 anketirancev jih je 32 prireditev ocenilo z "zelo dobro" in 12 z "odlično") ter skrite potenciale, na katerih lahko svojo ponudbo še izboljšajo.

Brez prostovoljcev ne gre

Tako Velikonočna regata kot Spring Cup sta velik organizacijski zalogaj, ki ga ne bi bilo mogoče izpeljati brez srčnih prostovoljcev. V organizacijo je namreč vpetih več kot 100 ljudi, ki si večinoma vzamejo dopust, da lahko pomagajo pri pripravah, pa čeprav le za sendvič. Razlog za tolikšno požrtvovalnost se skriva v pripadnosti in želji po napredku, saj se vsi vpleteni obenem učijo novih praks, osvajajo sodobne tehnologije in ohranjajo kondicijo za posebne dogodke, kakršno bo denimo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470 julija letos v Portorožu.

Vir: JZS.si; foto: Andrej Škopac