V Portorožu se je uspešno zaključil prvi dan Sailing Point Velikonočne regate, kjer Jadralni klub Pirat te dni gosti pestro druščino 449 mladih jadralcev iz 14 držav, ki se bodo vse do nedelje borili za čim višja mesta na lestvici. 

V Portorožu bodo tako jadralsko obarvane velikonočne praznike preživeli otroci in njihovi spremljevalci iz Avstrije, Azerbajdžana, Hrvaške, Italije, Lihtenštajna, Madžarske, Malte, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Slovaške, Srbije, Slovenije in Nove Zelandije.

V petkovem jutru se je na dvorišče pred sodobnim Jadralnim centrom v Portorožu zgrnila živopisana mladost v najlepši obliki. Blizu 450 otrok, mladih jadralk in jadralcev, je namreč nestrpno in polno pričakovanj pregledovalo še zadnje podrobnosti svojih optimistov. Kmalu po 11. uri dopoldne je regatni odbor prižgal zeleno luč in krenili so na morje, pod kuliso obmorskih krajev, ki veljajo za ene lepših v Evropi.

Proti poldnevu se je na morju razvila jadralcev vredna termika ter tako omogočila štart prve regate za vseh pet skupin jadralcev. V nadaljevanju dne sta sledila še dva plova in vrnitev na kopno proti 19. uri. V JK Pirat so tako zelo zadovoljni s potekom prvega dneva, še posebej ker so v krasnem pomladnem dnevu uspeli skoraj v celoti izpeljati začrtan program.

Ob koncu dne je predsednik regatnega odbora Bojan Gale povedal: “Pogoji danes niso bili najlažji. Dopoldne smo regato začeli z vetrom severne smeri in pričakovali smo, da bo veliko prej obrnilo na maestral. Kljub maestralu pa termika ni bila ravno stabilna, kar je pomenilo premeščanje polja za vsakega od treh štartov. Žal je na koncu veter padel, vendar so vse skupine končale regate po veljavnih pravilih.”

V skupni razvrstitvi tako po koncu prvega dne vodi Mic Mohr (GER), sledita pa Vucetti Lisa (ITA), in Joze Montesano (ITA). Prvi Slovenec je Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat Portorož), pri deklicah pa je z odličnim 11. mestom prva Slovenka Tarin Pečar (JK Jadro Koper).

Jutri, v soboto, 20. aprila, sledi drugi tekmovalni dan z novo razporeditvijo v skupine in s tremi predvidenimi štarti.

Vir: JZS.si; Tekst: Katja Bertok; foto: Jana Pines