Toni Vodišek, Campione del Garda

Campione del Garda je od srede do nedelje gostil prvo svetovno prvenstvo nove olimpijske discipline - kite foil. V rekordni konkurenci 87 tekmovalcev iz 29 držav je Koprčan Toni Vodišek osvojil izjemno 5. mesto.

Od novembrske vključitve kajtanja v olimpijski program za Pariz 2024 se je zanimanje za jadranje s padalom med mladimi povečalo za skoraj tretjino. To je potrdilo tudi visoko število sodelujočih na svetovnem članskem prvenstvu, ki je letos doseglo rekordnih 87 krmarjev v moški konkurenci in 30 tekmovalk v ženski kategoriji. Organizatorji so morali floto posledično razdeliti v štiri skupine, ki so uvodni dan odpeljale štiri kvalifikacijske plove, medtem ko je bil drugi dan rezrviran za testiranje novega olimpijskga formata. Slednje je potekalo tako, da so se na regatnem polju izmenjavali moški in ženske, ki so si po vsakem odpeljanem krogu podali štafeto.

"Format se je izkazal kot zelo zanimiv, saj je bilo kar nekaj prehitevanj in nihanj v vodstvu. Zadovoljen sem tudi s svojimi vožnjami. Plove, kjer smo moški štartali prvi, sem namreč vse zmagal,"  je bil s prikazanim zadovoljen 19-letni Toni Vodišek, ki je na Gardskem jezeru nastopil v tandemu s sestro Marino. Skupaj sta zasedla 20. mesto, v posamičnih preizkušnjah pa je mladinski olimpijski podprvak iztržil najboljši rezultat kariere - končno 5. mesto. "Zaradi slabega vremena sta odpadla dva tekmovalna dneva. Zadnji dan smo imeli tudi do 30 vozlov vetra. Za jadranje je bilo res prenevrano, čeprav sem si srčno želel priložnosti, da še kaj nadoknadim," je razplet komentiral Vodišek. V ženski konkurenci je tretjič zapored slavila Daniela Moroz (ZDA), medtem ko je pri moških naslov četrtič ubranil Nico Parlier (FRA).

Rezultati

Moški

1. FRA Nico Parlier  8 točk

2. GBR Oliver Bridge 12 točk

3. GBR Connor Bainbridge 12 točk

...

5. SLO Toni Vodišek 29 točk

Ekipno

1. ZDA D. Moroz / E. Hefferman 6 točk

2. FRA A. Fanicelli / M. Nocher 7 točk

3. RUS E. Kalinina / D. Taradin 7 točk

...

20. SLO M. Vodišek / T. Vodišek 45 točk

Toni Vodišek, Campione del Garda

Vir: JZS.si