EP470_Sanremo_Verderber_Planinsic

Tretji dan evropskega prvenstva jadralnega razreda 470 so posadke prišle na svoj račun šele pozno popoldne, ko je v zalivu pred Sanremom zapihalo solidnih 15 vozlov levanta. Tina Mrak in Veronika Macarol sta kvalifikacijsko serijo zaključili na 10. mestu, Rok Verderber in Matej Planinšič pa na 65.

Potrpljenje jadralcev je bilo po celodnevnem čakanju na veter v Sanremu poplačano z eno regato, ki so jo organizatorji izpeljali šele ob 18. uri. V 15-ih vozlih vzhodnika, ki se je proti večeru naglo krepil, sta Mrakova in Macarolova ciljno linijo prečkali osmi.

"Postavanje ves dan je bilo res naporno, ampak ko je tako lepo zapihalo, smo se vsi razvedrili. Startali sva dokaj dobro, prva stranica je bila zelo kratka in na oznako sva prišli v veliki gneči, potem pa sva pridobivali mesta vse do zadnje krme, kjer sva spet slabo jadrali in predse izpustili nekaj jadrnic. Malo nama je žal, da nisva najbolje izkoristili danih pogojev, saj bi lahko regato veliko bolje odvozili," je mešane občutke povzela Veronika Macarol.

Rok Verderber in Matej Planinšič sta v moški konkurenci 28., 32.,in 30. mestu danes dodala še 29. rezultat, kar pomeni, da bosta finale nadaljevala v srebrni skupini.

"Kvalifikacije nama niso šle najbolje. Zavedava se, da so to šele najine prve milje v članski konkurenci in da sva v pogojih, kot jih imamo tukaj, opravila samo tri treninge. Zato bi težko pričakovala kaj več, hkrati pa veva, da znava in zmoreva tudi bolje," je bil po regati nekoliko malodušen Matej Planinšič.

Finalna serija se bo v nedeljo predvidoma pričela ob 11. uri. Organizatorji pričakujejo zahtevne vetrovne razmere, saj naj bi se pred Sanremom izmenjavala močan vzhodni in zahodni veter. Izbira boljše stranice regatnega polja bo za nastopajoče torej še težja!