Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Nedeljski nalivi so odplaknili tretji tekmovalni dan Pokala Burje, ki se je zaradi slabih vremenskih pogojev končal s štirimi izpeljanimi regatami. Zadnjo izbirno tekmo za razred optimist je dobil Svit Dujmovič Šterpin ter z zmago poskrbel za preobrat na kriterijski lestvici.

Čeprav smo zakorakali že globoko v pomlad, konec tedna o soncu in maestralu, ki jadralce običajno razveseljuje v maju, ni bilo ne duha ne sluha. Razen petka, ko so imeli udeleženci Pokala Burje skorajda idealne pogoje, je v soboto in nedeljo prevladovalo kislo vreme z obilico dežja in komaj kaj vetra. Regatni odbor jadralnega kluba Burja je dane razmere pametno izkoristil in veljavnost prireditve zagotovil že prvi dan s štirimi plovi, medtem ko jim je preostanek programa odplaknil dež.

V konkurenci 70 krmarjev iz 12 slovenskih in italijanskih klubov je bil najboljši Svit Dujmovič Šterpin (6 točk), samo točko več je imel drugouvrščeni Luka Zabukovec (7 točk), Tarin Pečar (10 točk) pa si je poleg skupnega tretjega mesta prijadrala še zmago med dekleti. Slovesno podelitev v prostorih JK Burja sta z drugim in tretjim mestom zaokrožili Yelyzaveta Levandovska in Alja Petrič.

POLOVICA REPREZENTANČNIH MEST JADRALNEMU KLUBU JADRO KOPER

Z razglasitvijo uradnih rezultatov je postal dokončen tudi seznam kandidatov, ki bodo Slovenijo zastopali na evropskem in svetovnem prvenstvu razreda optimist. V prvi postavi bodo julija na karibskem otoku Antigua nastopili Luka Zabukovec (JK Jadro), Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat), Maj Petrič (JK Jadro), Martin Fras (JK Izola) in Alja Petrič (JK Jadro). Vodja odprave bo Sandi Dekleva, glavni trener pa Jan Orel.

Sestava za evropsko prvenstvo, ki bo med 22. in 29. junijem razprla jadra pred francoskim polotokom Crozon, bo štela sedem članov. Reprezentančni dres bodo oblekli Valentin Štravs (JK Jadro), Liza Levandovska (PD Piran), Tarin Pečar (JK Jadro), Peter Koprivec (JK Burja), Mario Val Colarich (JK Jadro), Alenka Valenčič (JK Burja) in Gašper Babič (JK Izola). Za glavnega trenerja je bil določen Jakob Božič.

Foto: Dragan Sinožič

Komentarji