Matija Kocjančič, Marko Volk

Včeraj se je v Černi v Pošumavi, na akumulacijskem jezeru Lipno, končalo evropsko prvenstvo razreda Fireball. Matija Kocjančič in Marko Volk sta v konkurenci 47 posadk iz osmih držav osvojila naslov evropskih prvakov v kategoriji do 25 let.

Prvenstvo se je za nekoliko okrnjeno floto zaradi sočasnega prvenstva Združenega kraljestva v nedeljo začelo z dvema načrtovanima plovoma v zmernih vetrovih. Manj napeta jadra so imeli tekmovalci v ponedeljek, ko organizatorji niso uspeli izpeljati niti ene regate. Sledila je ohladitev in dež ter še dve preizkušnji, zaostanek v programu pa je gostitelje prisili, da so v sredo načrtovan prost dan izkoristili za jadranje.

V skoraj zimskih razmerah, ko temperature na višini 750 m nad morjem, kjer leži jezero, niso dosegle niti 10°C, so v močnem severnem vetru, ki je občasno presegel 25 vozlov, odjadrali tri plove. Sledil je še en plov v šibkih vetrovnih razmerah v četrtek in dva v petek. Tako je organizator izvedel celoten program z desetimi predvidenimi plovi in dvema odbitkoma.

Naslov evropskih prvakov je prepričljivo osvojila francoska posadka Alois Verkest in Collin Ludovic (27 točk), na drugem mestu sta  pristala Čeha Martin Kubový in Roman Roček (38 točk), bron pa sta si prijadrala Švicarja Christina Haerdi in Cedric Landerer (42 točk).

Najboljši slovenski tandem v sestavi Matija Kocjančič in Marko Volk, je tekmovanje zaključil na skupnem 31. mestu ter bil proglašen za prvaka stare celine v konkurenci do 25 let. Mitja Nemec in Jerneja Škofa sta nastop zaključila na 37. mestu,  Iva Tilinger in Uroš Dolžan pa na 44. mestu.

Besedilo: Uroš Žvan