Portorož, 10.6.2019 - Portorož bo med 30. junijem in 7. julijem gostil mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. Gre za največji jadralski dogodek v slovenskih vodah v letošnjem letu in enega najpomembnejših, kar smo jih v zadnjem času gostili pri nas.

Mladinsko svetovno prvenstvo bodo pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, v sodelovanju z Mednarodno zvezo razreda 470 ter številnimi domačimi partnerji soorganizirali Jadralni klub Pirat ter dva kluba z italijanske strani meje, zamejski klub SIRENA Tržaški pomorski klub in Societa Velica di Barcola e Grignano. JK Pirat je tudi matični klub slovenskih olimpijk, evropskih prvakinj ter nosilk številnih drugih odličij, med njimi tudi brona s svetovnega prvenstva v tem razredu, Tine Mrak in Veronike Macarol. 

Marjan Matevljič, predsednik Jadralnega kluba Pirat:

“V JK Pirat imamo veliko tradicijo jadranja v razredu 470, zato smo se odločili za organizacijo tega odmevnega prvenstva. Z izgradnjo novega jadralnega centra smo pridobili tudi prepotrebno infrastrukturo za kvalitetno izpeljavo prireditve. Prepričani smo, da bomo v sodelovanju z obema omenjenima zamejskima kluboma naredili vse za uspeh prireditve in pripomogli k še dodatni prepoznavnosti Pirana in Portoroža kot jadralske destinacije, našim jadralcem pa omogočili nastop v domačem zalivu.”

Peter Sterni, predsednika Tržaškega Pomorskega Kluba Sirena:

“Za naš klub predstavlja soorganizacija svetovnega prvenstva v olimpijskem razredu 470, v sodelovanju z JK Pirat iz Portoroža in SV Barcola Grignano iz Trsta, veliko čast. Že večletno odlično sodelovanje, ki ga snujemo s SV Barcola Grignano, tako na mladinskem področju kot pri organizaciji pomembnih regat, smo hoteli dodatno nadgraditi v mednarodnem sodelovanju z JK Pirat. Skupaj smo si postavili kot cilj organizacijo svetovnega ali evropskega prvenstva iz mladinskih razredov, v katerih imamo priznano tradicijo in svetovne dosežke. Pobuda je obrodila nadvse pozitivne odzive, tako da smo si, po prvi za las neuspeli kandidaturi za organizacijo svetovnega prvenstva v razredu 420, nazadnje izborili organizacijo svetovnega mladinskega prvenstva v olimpijskem razredu 470 v Portorožu. Prepričan sem, da se bomo s skupnimi močmi odlično izkazali tako pri organizaciji na morju kot na kopnem. Obenem verjamem, da predstavlja ta priložnost lep dokaz sodelovanja med slovensko manjšino v Italiji in matico ter, v širšem smislu, sodelovanja med sosednjima regijama.”

Mitja Gialuz, predsednik kluba Società Velica di Barcola e Grignano:

“Naš klub ima čast sodelovati z Navtičnim klubom Sirena in Jadralnim klubom Pirat pri organizaciji tako pomembnega jadralnega dogodka, kot je svetovno mladinsko prvenstvo. Gre za pobudo, ki združuje Tržaški zaliv in Portorož, kar dokazuje, da morje nima meja. Osebno sem še posebej vesel, ker sem leta 1993 osvojil svetovno prvenstvo in to je bila izjemna izkušnja, ki jo še vedno nosim v sebi.”

Slovenijo bo zastopala posadka Rok Verderber (YC Portorož) in Matej Planinšič (JK Pirat):

“Zelo se veseliva svetovnega prvenstva v Portorožu, saj se bova tako lahko predstavila domačemu občinstvu. To bo tudi dobra priložnost, da bolje prikažemo naš šport Sloveniji.” 

Tina Mrak dodaja:

“Ja, gre za zelo pomemben dogodek in res sem zelo vesela, da se bo odvijal prav v našem matičnem klubu, kjer mladi jadralci tudi že pridno trenirajo. Ta dogodek je sigurno odlična priložnost, da povabimo in privabimo v naš zaliv in naš kraj tudi ostale evropske in svetovne mladinske jadralce v tem razredu, ponudimo jim lahko odlične pogoje, še posebej v tem terminu, ko lahko pričakujemo raznolike vremenske razmere, vetrovno je lahko to zelo bogato prvenstvo. Tudi midve z Veroniko večino najinih treningov opraviva prav v tem zalivu in pred piransko punto, zelo radi tukaj jadrava in prav to jadranje in ti treningi nama prinašajo rezultate tudi na močnih mednarodnih regatah. Z Veroniko bova z veseljem sodelovali pri organizaciji in ponudili kakšen nasvet tudi našim mladim jadralcem.”

V Portorožu pričakujejo okoli 80 mladih jadralcev iz približno 20 držav, prijave pa še potekajo. Ker gre za mladino, ki bo prišla v spremstvu staršev in trenerjev, bo v Portorožu v času prvenstva še posebej živahno.

Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož:

“Na Turističnem združenju Portorož se vedno bolj osredotočamo na športni turizem, ki je v zadnjem času v porastu. Še posebej je za nas pomemben jadralni turizem, za katerega imamo na naši destinaciji odlične pogoje. Zato nas izjemno veseli, da bo to pomembno prvenstvo potekalo prav pri nas.”

Slovenski jadralci imamo v tem razredu v mladinski konkurenci kar nekaj odličnih uvrstitev in tudi naslovov svetovnih prvakov. Na mladinskem SP leta 1983 sta takrat še za Jugoslavijo v avstrijskem Morbishu Mitja Kosmina in Boris Flandja za las zgrešila stopničke in v konkurenci 53 posadk zaključila na četrtem mestu. Leta 1987 je bilo mladinsko svetovno prvenstvo pri nas v Kopru, in tudi dvojna zmaga v konkurecni 58 posadk iz 14 držav je šla domačinom - naslov mladinskih svetovnih prvakov sta si prijadrala Marko Kocijančič in Željko Planinšič, srebro pa sta osvojila Matjaž Antonaz in Davor Glavina. Leta 1989 sta bila v Alicanteju tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Prva posadka, ki je uspešno zajadrala že pod slovensko zastavo, je bila Aleš Smerdu in Mitja Petrič, ki sta na mladinskem svetovnem prvenstvu v Marini di Carrara v Italiji leta 1993 v konkurenci 61 posadk osvojila peto mesto. Prvi naslov mladinskih svetovnih prvakov v 470 pod slovensko zastavo sta naslednje leto, leta 1994 na Balatonu, prijadrala Jurica Tunjič in Mitja Petrič, uspeh pa sta s šestim mestom dopolnila Aleš Smerdu in Damjan Bertok ter na desetem mestu sestri Janja in Alenka Orel. Kar tri slovenske posadke med prvo deseterico! Leta 1996 sta na Poljskem Miha Staut in Peter Habjan slavila naslov mladinskih svetovnih prvakov, leta 1997 sta bila v Franciji četrta, prav tako četrta sta bila leto kasneje Simon Dekleva in Sandi Dekleva v Estoniji.  

Besedilo: Jakica Jesih, WindPress