Evropsko prvenstvo razreda optimist se je na francoskem polotoku Crozon končalo z desetimi izpeljanimi regatami za fante, devetimi za dekleta in dvojno italijansko zmago. Najboljši slovenski rezultat sta dosegla Yelyzaveta Levandovska in Peter Koprivec. 

Petdnevno tekmovanje je v zalivu Douarnenez zaznamoval izjemno šibak veter in večurno čakanje na ugodne razmere, ki so bile pogosto na meji regularnega. To se je odražalo tudi v rezultatih nastopajočih, saj je redko komu uspelo obdržati konstanto raven nastopov. Nihali so vsi, vključno z najboljšimi, in prav zato je bilo zmagovalca nemogoče predvideti do zadnjega plova. Dolgo vodilni Španec Marc Mesquida je denimo v sklepnih obračunih zgrmel s prestola na sedmo mesto, Lisa Vucetti, prva favoritinja v dekliški konkurenci, pa se je od zlata poslovila v šesti preizkušnji, ko je v cilj prišla dvajseta. 

Naslov prvaka je med 176 krmarji osvojil Alessandro Cortese iz Italije, ki se je uspeha veselil skupaj z rojakinjo Federico Contardi, absolutno zmagovalko v dekliški kategoriji. Vucettijeva je bila na koncu srebrna, uspeh italijanske odprave pa je z bronom zaokrožil še Lorenzo Pezzilli. "To je rezultat sistematičnega dela in velikega bazena optimistov. V Italiji imajo za vstop v reprezentanco 19 kriterijskih regat, o čemer v Sloveniji ne moremo niti sanjati, saj imamo za kaj takega veliko premajhno bazo. V primerjavi z njimi in nekaterimi drugimi državami, kot so Španija, Francija ali Poljska, smo izjemno majhni, a na regatnem polju vseeno ne zaostajamo veliko. Naši tekmovalci so se v Franciji dobro odrezali in verjamem, da se bo tudi prva postava, ki v ponedeljek potuje na svetovno prvenstvo na Antiguo, enako če ne celo bolje izkazala," je potencial domačih jadralcev pohvalil vodja odprave Mojmir Babič.

Sedemčlanska slovenska ekipa se iz Bretanje torej vrača zadovoljna, še posebej Yelyzaveta Levandovska, ki se ni predala malodušju po napačno prevoženem cilju v drugem plovu in konstantno napredovala do končnega 26. mesta. Štiri mesta nižje je pristala naša najmlajša predstavnica Tarin Pečar, veliko mero borbenosti pa je pokazala tudi Alenka Valenčič, ki se je po slabšem štartu v kvalifikacijski seriji odločno prebila do zlate finalne skupine ter skupnega 37. mesta.

V fantovski floti je z rahlimi sapami najbolje opravil drobcen izolski krmar Peter Koprivec. "S 74. mestom sem zadovoljen. Želel bi si mogoče malo več vetra, sicer pa je bilo vse super. Lep kraj in odlična organizacija," je po zaključni razglasitvi dejal prešerno razpoložen član JK Burja. Podobne misli je delil tudi Valentin Štravs: "Razmere so bile naklonjene lahkim tekmovalcem, kot je Peter. Meni bolj ustreza srednje močan veter, od 10 do 15 vozlov," je 94. mesto pojasnil mladi up slovenskega jadranja. Gašper Babič je zadnji dan zadržal 124. mesto, medtem ko je Val Mario Colarich prvi reprezentančni nastop sklenil na 160. mestu.