Žan Luka Zelko

Jutri se bo v zalivu Miho na Japonskem s prvimi regatami začelo svetovno prvenstvo razreda laser. Na njem bo kot edini slovenski predstavnik nastopil tudi 25-letni Mariborčan Žan Luka Zelko.

Na Japonskem je zbrana vsa elita, med njimi tudi Brazilec Robert Scheidt, ki je na petih olimpijadah osvojil dve zlati, dve srebrni in eno bronasto kolajno, ter vsi medalisti z zadnjih olimpijskih iger v Riu - Avstralec Tom Burton, Hrvat Tonči Stipanović in Novozelandec Sam Meech.

Žan Luka Zelko, ki si je po lanski sezoni moral zaradi poškodbe vzeti nekaj premora, je dobro okreval. Svojo pripravljenost je potrdil na finalni regati svetovnega pokala junija v Marseillu, kjer je prav na prizorišču bodočih olimpijskih iger 2024 osvojil bron kot svojo prvo kolajno na regati svetovnega pokala.  

Žan Luka Zelko

“Letošnja sezona se je začela zame pozno, prvo regato sem vozil šele aprila v Genovi na svetovnem pokalu. Po lanskem nastopu v Aarhusu sem si vzel dolgo pavzo, da sem saniral poškodbo hrbtenice. Z začetkom sezone sem zelo zadovoljen, od prvega dne je šlo vse samo navzgor, in tretje mesto na regati svetovnega pokala v Marseillu je bil lep vrhunec pred tem svetovnim prvenstvom. Predvsem je pa pomembno, da je moja hrbtenica zdaj sposobna prestati vse treninge in tekme.”

Žan Luka Zelko pravi, da se počuti dobro in da je zadovoljen s svojimi nedavnimi treningi, predvsem z zadnjim na Gardskem jezeru:

“Jadral sem zelo dobro, tako po malem kot po močnem vetru in zdaj na Japonskem moram vse skupaj sestaviti, se osredotočiti na pogoje, in dobro jadranje pokazati tudi na regati.”

Na zadnjih treningih se je predvsem posvečal startom, za katere pravi, da ima tam še največ rezerve:

“Pozna se mi, da mi še manjka minutaže na startih, da vanje še nisem povsem siguren, v preteklosti sem imel s starti tudi kar nekaj težav, je pa dejstvo, da ko si po dobrem startu v ospredju, se je lažje osredotočiti na samo jadranje in se odločiti tudi za stran regatnega polja. Treniral sem tudi manevre, kjer tudi še čutim nekaj pomanjkljivosti, ki jih bom sčasoma odpravil.”

Na svetovnem prvenstvu je prijavljenih 159 jadralcev iz 57 držav, zato bo konkurenca huda. Žan Luka Zelko:

“Ja, glede na to, da so tukaj zbrani vsi najboljši, in da so vsi trenirali tudi zadnji dve zimi, ko sem se jaz osredotočal na rehabilitacijo, pa si vseeno želim - oziroma ciljam - na olimpijsko normo. Bi bil pa zadovoljen že z uvrstitvijo v zlato skupino, tako kot mi je uspevalo zadnji dve leti. Vsekakor si pa želim ta rezultat nadgraditi.”

Na Japonskem se bo olimpijska norma podelila petim državam, naslednje leto na regati svetovnega pokala v Genovi pa še dvema evropskima državama. 

Žan Luka Zelko je na prizorišče pripotoval pred tednom dni in je kljub slabi vremenski napovedi uspel izpeljati vse predvidene treninge ter boljše spoznati vetrovne pogoje zaliva Miho.

“Po napovedi naj bi bilo na regati več rahlega vetra, torej podobno kot na treningih. Jaz pa sem se kar dobro počutil v teh pogojih!” 

Odhoda na Japonsko se je naš jadralec zelo veselil, saj, kot pravi, ima zelo rad suši, a sledilo je majhno razočaranje:

“Takoj po prihodu smo ugotovili, da je vse, kar je (po mojem okusu) užitnega, dejansko samo suši. Jesti suši vsak dan za zajtrk, kosilo in večerjo, pa tudi ni fajn. S kolegom sojadralcem, s katerim imava sosednji sobi, sva si zato kupila plinsko ploščo in dve ponvi, da si lahko sama kuhava, saj morava paziti tudi, da ne izgubiva teže.”

Po svetovnem prvenstvu ga čaka kratek premor, potem pa v začetku avgusta vrnitev na Japonsko, na prizorišče olimpijskih iger, kjer bo jadral na predolimpijski regati ter na regati svetovnega pokala.